OESO zet zich nu in voor ‘eerlijke’ belastingheffing

Dat wil zeggen: overheden zouden fiscaal beleid moeten inzetten om welvaart en kansen eerlijker te verdelen.
Die opinie wordt uitgebreid verwoordt en beargumenteerd in een nieuw rapport dat is verschenen onder de titel Tax Design for Inclusive Economic Growth
 
Het beleidsdocument is een product van het New Approaches to Economic Challenges (NAEC) initiatief van de OESO,  dat een herwaardering behelst van eerdere aanbevelingen in het Tax and Economic Growth– rapport uit 2008.
Destijds werd vooral gekeken naar de rol van belastingen in het bevorderen van economische groei, en naar de effectiviteit in geldelijke zin. Nu wordt landen aangeraden om meer balans te brengen tussen directe en indirecte belastingen, om systemen meer progressiviteit te geven, en om de lagere inkomens te ontzien, zodat zij hun rol als consument kunnen blijven vervullen. Verder moeten landen hun best doen om de bereidheid om belasting te betalen te verhogen, ook door de heffing en inning plezieriger en efficiënter te maken en transparanter voor ondernemingen.
 
"Fiscaal beleid speelt een onmiskenbare rol in het streven naar een sterke, evenwichtige en duurzame economische groei,” zegt secretaris-generaal Angel Gurría. "Wij zijn ervan overtuigd dat ons nieuwe rapport en onze ideeën over belastingen als tool voor inclusieve groei een sterke bijdrage zyullen leveren aan de G20 agenda.”
Gerelateerde artikelen