OESO vraagt commentaar op voorstellen disclosure rules rond tax planning

De OESO heeft opnieuw een discussie-document gepubliceerd in het kader van het Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) programma, nu over 'Action 12, mandatory disclosure rules'.
Action 12 richt zich op het tot dusverre ontbreken van (de plicht tot publicatie van) relevante en volledige informatie over gebruikte structuren en methoden voor internationale tax-planning; die wellicht illegaal of in elk geval ongewenst ‘agressief’ zouden kunnen blijken. 
Het doel van Action 12 is dan ook uiteindelijk te komen tot een reeks ‘aanbevelingen’ die moeten leiden  tot een stelsel van ‘mandatary disclosure rules’. 
 
Het document stelt dat “toegang tot of beschikbaarheid van dergelijke informatie, vooral indien dat in een zo vroeg mogelijk stadium is, de mogelijkheid biedt om snel te reageren op (nieuw ontdekte) risico’s [lees: fiscale sluiproutes] , door wet- en regelgeving aan te passen of door betere complaince- en risk assessment programma’s”. 
 
Het discussiedocument telt 83 pagina’s en biedt een overzicht van denkbare disclosure regimes, verzameld van landen die dergelijke regimes al hebben; en aanbevelingen hoe daaruit een bij BEPS passende OESO-regelgeving te destilleren. Er wordt een framework voorgesteld dat consistent is en tegelijk de noodzakelijke flexibiliteit biedt aan individuele landen om de regelgeving te lokaliseren.
Commentaar kan ingediend worden tot 30 april aanstaande via mandatorydisclosure@oecd.org . 
Het consultatiedocument is hier te downloaden.
Gerelateerde artikelen