OESO pleit voor meer samenwerking tussen belastingdiensten en andere witwasbestrijders

Belastingdiensten moeten beter samenwerken met andere diensten die financiële fraude tegengaan.
Het rapport Improving Co-operation between Tax and Anti-Money Laundering Authorities biedt een model voor effectievere samenwerking tussen belastingautoriteiten en toezichthouders, belast met het bestrijden van witwasoperaties.
 
Het rapport geeft de resultaten weer van een onderzoek onder 28 landen, naar hoe belastingautoriteiten toegang krijgen tot gegevens, verzameld door andere ‘financial intelligence units’ in die landen.  
Het stelt vast dat de diensten gelijkaardige doelen hebben, wijst op het nut van het onderling delen van ‘suspicious transaction reports’ (STRs) en schetst een aantal manieren hoe die samenwerking gerealiseerd zou kunnen worden.
 
Het blijkt dat 80% van de landen de belastingdienst enige vorm van toegang gunt tot ‘criminele gegevens’ van andere diensten. Zeventig procent staat dat toe in civiele zaken; 20% geeft de belastingdienst directe toegang tot STR’s, en in 6 van de 10 landen moet de Financial Intelligence Unit in kwestie het initiatief nemen om bepaalde informatie te delen.
 
Volgens het OESO-rapport zouden belastinginspecteurs gewoon en volledige toegang moeten krijgen tot STR’s. Het raadt staten aan om ‘de betreffende wetgeving aan te passen, opdat die toegang en gegevensdeling mogelijk wordt, maar om ook de noodzakelijke bijbehorende procedures in de wet vast te leggen en te implementeren.”
Gerelateerde artikelen