OESO: kostprijs CO2-emissies veel te laag
De OESO luidt de noodklok over de prijs die berekend wordt voor emissierechten – die zijn niet reëel, willen we de doelstellingen bereiken. Daar moeten we dus iets aan doen, en volgens de OESO hoeven die ingrepen niet eens zo groot te zijn.
In het rapport van de OESO 'Effective carbon rates: pricing CO2 through taxes and emissions trading systems' wordt geïnventariseerd hoe 41 OESO-landen en de G20 omgaan met de CO2-prijsstelling. Tezamen zijn die landen goed voor 80% van het wereldwijde energiegebruik en de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen.
Volgens het rapport zijn de werkelijke kosten minimaal te berekenen op €30 per ton CO2, en dat prijspeil wordt bij lange na niet gehaald. Voor de meeste sectoren zijn ze gemiddeld 80% te laag.
60% van de emissies wordt helemaal niet belast of tegen een zeer lage prijs. Slechts 10% kent een prijsstelling van €30 of hoger.
Volgens Secretaris-Generaal Angel Gurría is met de nieuwe data in de hand eenvoudig te berekenen, dat collectieve actie op dit terrein zelfs met bescheiden doelstellingen een relevante verbetering zou bewerkstelligen.
Effective carbon rates: pricing CO2 through taxes and emissions trading systems is voor eenieder te downloaden.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Ontvang de gratis nieuwsbrief Word nu lidPersonalia
Vacatures
Markt Update
Vragen over adverteren?
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur
Partner Manager