OESO: Ierland, verlaag je inkomstenbelasting en verhoog je toerisme-BTW

De OESO raadt de Ieren in haar Economic Survey of Ireland aan de inkomstenbelasting (voor de laagste inkomens) te verlagen en de 9% BTW voor de toeristenindustrie te verhogen.
Ook mag de onroerendgoedbelasting wel ietsje omhoog, maar niet teveel, omdat de huizenprijzen stijgen.
Het gaat ietsje te goed met de Ierse economie, vindt de OESO. De groei van 5,2%  die het BNP in 2014 liet zien is de hoogste van alle OESO-landen, en ook voor dit jaar zal die groei gehaald worden. De werkloosheid ( in de crisis nog >15%) is fors verlaagd, nog boven het OESO-gemiddelde van 6,8% maar onder het Eurogemiddelde van 10,9%. Ierland creëert elke week 1000 nieuwe banen, de meeste voltijds, en de emigratie komt weer tot stilstand. 
 
En dat allemaal omdat de Ierse regering wel standvastig doorgaat met hervormen. Het tekort daalt, de Ierse staatsschuld eveneens, de efficiency van de overheid neemt toe (!) en de ambtenarij is flink opgeschud. “Ierland is op de goede weg!” juicht de OESO.
 
Om dat succes te bestendigen en de consumptie te verhogen zou Ierland de laagste inkomens kunnen helpen door minder inkomstenbelasting te heffen en een nieuwe schaal toe te voegen – aan de bovenkant. Er zijn nu maar twee schalen  – 20% en 40% , vanaf (bijv.) € 65.600 voor een stel tweeverdieners (samen). 
 
En, zegt de OESO, het Special Assignee Relief Programme, dat belastingkortingen beidt aan multinationals die werk creëren, daar mogen jullie ook wel mee ophouden. En verhoog die speciale BTW van 9% voor toeristische bedrijven ook maar.
Dan komt alles goed…
 
Gerelateerde artikelen