OESO: Accountants spelen sleutelrol in implementatie BEPS

Accountants, zowel in als buiten de business, zullen een sleutelrol te spelen krijgen bij de implementatie van de nieuwe BEPS-regelgeving, zo zegt Raffaele Russo.
Russo, die leiding geeft aan het BEPS-project van de OESO/G20, benadrukt nog eens dat financial reporting de kern én de basis vormt van de belangrijkste doelstelling van BEPS – te zorgen dat winst gerapporteerd wordt aan de juiste belastingautoriteiten in de landen waar die winst gerealiseerd wordt en waar de facto die toegevoegde waarde gecreëerd wordt. 
 
"Accountants spelen een héél belangrijke rol daarin, bijvoorbeeld wanneer zij cliënten helpen met cross-border investeringen,” zegt Russo vandaag tegen AccountancyAge.  
 
En hij gaat verder met te stellen dat BEPS heel wat extra werk zal genereren, voor zowel de interne als de externe accountant. Dat betreft vooral het ‘meten’ en beoordelen van financiële overdrachten tussen verschillende vestigingen van multinationals en naar de houdstermaatschappij; en natuurlijk het opstellen van de verschillende rapportages aan de betreffende belastingautoriteiten.
 
Vooral compliance met de documentatievereisten rond transfer-pricing beleid en realisatie zal veel inspanning en deskundigheid eisen.  Het gaat dan om het opstellen van de Master File, de Local File en het invullen van het country-by-country template. 
 
Meer over de cruciale rol van accountants via accountancyage.com/.
Gerelateerde artikelen