OECD stelt Litouwens vlaktaks ter discussie

Er moet maar eens een grondig onderzoek komen, wat de voordelen zouden zijn van vervanging van het moderne belastingsysteem van Litouwen door een meer ‘progressief’ systeem, vindt de OESO.
Sinds 2009 betalen belastingplichtige burgers van Litouwen een vlaktaks van 15%. Maar, aldus de OESO in een speciaal rapport over het land, de bijdrage die deze egalitaire manier van belasting heffen levert aan het opheffen van ongelijkheid “blijft bescheiden”.
Nooit geweten dat dit een van de doelstellingen van de OESO was – zelf noemen ze 
  • duurzame economische groei stimuleren
  • werkgelegenheid  bevorderen
  • de levensstandaard  verhogen
  • financiële stabiliteit waarborgen  
  • economische ontwikkelingen in andere landen  ondersteunen, en 
  • een bijdrage te leveren aan de groei van de wereldhandel.
 
Hoe dat ook zij, “het is noodzakelijk om te onderzoeken of  de voordelen van progressieve belastingheffing in termen van inclusiviteit, niet groter zijn dan de nadelen die een dergelijke manier van belasten heeft wat betreft het aantrekken en behouden van hooggeschoolde kenniswerkers.”
 
 
 
 In elk geval zou Litouwen al kunnen beginnen met het verlagen van de dan stijgende belastingdruk, door de sociale premies te verminderen en de onroerendgoedbelasting te verhogen. “Want gemiddeld brengt die in Europa het equivalent van 1,5% van het BNP op, en in Litouwen maar 0,3%!” Andere terreinen waarop Litouwen te weinig belasting heft naar de zin van de OESO zijn milieuheffingen, brandstofleges en wegenbelasting. 
 
En trouwens, ook de belasting die geheven wordt over winst bij verkoop van het onroerend goed is véél te laag, en “vermindert als zodanig dus de progressiviteit van de Litouwse belastingheffing als geheel.”
Blijkbaar wordt de OESO gerund door sociaaldemocraten, dezer dagen? 
 
Gerelateerde artikelen