Obama wil winst in buitenland belasten

VS-President Obama wil de aanleg en onderhoud van wegen bekostigen met een belasting op winst die Amerikaanse bedrijven maken in het buitenland. Dat is onderdeel van de voorstellen die hij maandag doet over de begroting voor 2016. Dit meldt De Telegraaf.

Amerikaanse bedrijven maken miljarden winst buiten de VS. De BBC meldde dat bijvoorbeeld General Electric 110 miljard dollar of ruim 97 miljard euro winst in het buitenland heeft geparkeerd. Andere bedrijven met kolossale winsten in het buitenland zijn bijvoorbeeld Apple, Merck, Microsoft en Pfizer.

De VS belasten de winst die een Amerikaanse onderneming in het buitenland maakt niet, tenzij dat geld naar de VS wordt overgeheveld. Daar wil Obama een einde aan maken. Over de winst die al is gemaakt, zou 14 procent belasting moeten worden betaald, en over wat er gemaakt gaat worden 19 procent.

Obama wil ook meer geld steken in openbaar vervoer, in schone en duurzame energie en in maatregelen om bij energiewinning minder broeikasgassen uit te stoten. In de voorstellen wordt bovendien  geld beschikbaar gesteld (350 miljoen euro) voor onderzoek naar overstromingsgevaar.

Het is onwaarschijnlijk dat het door de Republikeinse oppositie gedomineerde parlement met de nieuwe belasting instemt.

Gerelateerde artikelen