Noord-Holland publiceert nieuwe subsidieregeling voor monumenten

De provincie Noord-Holland heeft de Uitvoeringsregeling subsidie herbestemming, restauratie en verduurzaming monumenten Noord-Holland 2017 (HRVMNH) gepubliceerd. Het doel van de nieuwe regeling is de herbestemming, restauratie en verduurzaming van onroerend cultureel erfgoed te stimuleren.

In aanmerking voor subsidie komen natuurlijke personen, privaatrechtelijke rechtspersonen of kerkgenootschappen die eigenaar zijn van het cultureel erfgoed dat is gelegen in de provincie Noord-Holland.

Subsidie kan worden verstrekt voor:

a. de herbestemming of verduurzaming van cultureel erfgoed, beschermd als rijksmonument dat in oorsprong niet is vervaardigd voor bewoning;

b. de restauratie van cultureel erfgoed dat is beschermd als provinciaal monument en dat in oorsprong is vervaardigd voor bewoning;

c. de restauratie, herbestemming of verduurzaming van cultureel erfgoed dat is beschermd als provinciaal monument en dat in oorsprong niet is vervaardigd voor bewoning;

d. de restauratie, herbestemming of verduurzaming van cultureel erfgoed dat is beschermd als gemeentelijk monument dan wel door de desbetreffende gemeente is erkend als beeldbepalend of karakteristiek en dat in oorsprong behoort tot het industrieel, religieus of agrarisch erfgoed van die gemeente.

De subsidie wordt verstrekt in de vorm van een lening door het Nationaal Restauratiefonds. De subsidie voor de restauratie van een cultureel erfgoed als bedoeld onder b, bedraagt maximaal € 250.000. De totale subsidie voor een aanvraag op grond van één of meer van de activiteiten genoemd onder a en c en d, bedraagt maximaal € 1 miljoen.

Een subsidie voor het invoeren van energie-efficiëntiemaatregelen bedraagt 30% van de subsidiabele kosten binnen het maximum van € 1 miljoen. De subsidie kan worden verhoogd met 20% indien de subsidieontvanger een kleine ondernemer is en met 10% als de subsidieontvanger een middelgrote ondernemer is.

Een subsidie voor het bevorderen van energie uit hernieuwbare energiebronnen bedraagt 45% indien de in aanmerking komende kosten binnen het maximum van € 1 miljoen vallen en wordt berekend op grond van artikel 41, zesde lid, onder a) of b) of 30% indien de in aanmerking komende kosten worden berekend op grond van artikel 41, zesde lid, onder c van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening. De subsidie kan worden verhoogd met 20% indien de subsidieontvanger een kleine ondernemer is en met 10% als de subsidieontvanger een middelgrote ondernemer is.

Een subsidie voor het herbestemmen van cultureel erfgoed binnen het maximum van € 1 miljoen kan, indien wordt voldaan aan artikel 53, vierde lid, onder a, van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening, op grond van het achtste lid van deze Verordening op 80% van de subsidiabele kosten worden vastgesteld.

Het subsidieplafond bedraagt € 9.100.000 vermeerderd met de rentes van de op grond van deze uitvoeringsregeling aangegane leningen die door het Nationaal Restauratiefonds zijn ontvangen.

Aanvragen kunnen het gehele jaar worden ingediend bij de provincie Noord-Holland en worden behandeld op volgorde van ontvangst.

 

(Door: Vindsubsidies)

Gerelateerde artikelen