Nonprofits maken meer fouten in hun boekhouding dan For-Profits

Nonprofit organisaties blijken veel fouten in hun boekhouding te maken, voor een deel te verklaren uit hun onwil om teveel geld te besteden aan overhead, zoals professionele administratieve functies.

Onderzoek uitgevoerd door  Jeffrey Burks, associate professor of accountancy aan het Mendoza College of Business van de University of Notre Dame, concludeert dat not-for-profit organisaties bijna tweemaal zoveel boekhoudkundige fouten maken als for-profit ondernemingen van vergelijkbare omvang.

 “Nonprofits, groot en klein, maken überhaupt opvallend veel fouten," aldus Burks. “Het aantal hangt nauw samen met de grootte en professionaliteit van de accountant van de organisatie. Hoe groter dat kantoor, des te minder fouten treffen we aan. Maar de acht grootste accountants doen niet veel not-for-profit organisaties – in mijn steekproef slechts 7% van het totale aantal.”

Burks onderzocht met een team studenten de jaarverslagen van non-profit oganisaties en zocht vooral naar voorbeelden waarbij de organisaties achteraf fouten moesten rectificeren.  Hij denkt dat de oorzaak vooral gezocht moet worden in de aarzeling van goede-doelen organisaties om veel geld uit te geven aan deskundige boekhouders en accountants. 

Het onderzoek wordt gepubliceerd in  Accounting Horizons van de  American Accounting Association,  en kan hier online ingezien worden.

 

Gerelateerde artikelen