Nog maar 7% van de Amerikaanse bedrijven implementeerde nieuwe Revenue Recognition standaard

Voor veel ondernemingen is implementatie van de nieuwe accounting standaarden voor revenu recognition (en leasing) een fors probleem.
Een financieel probleem, omdat de middelen er nauwelijks voor beschikbaar komen. Een operationeel probleem, omdat de gemiddelde financiële functie te druk is met de traditionele werkzaamheden. En dan komen de twee standaarden ook nog eens tegelijk…
 
In de VS ondervroeg KPMG een representatieve set CFO’s van ( voor ¾ beursgenoteerde) ondernemingen uit allerlei sectoren over hoe het staat met de implementatie van de nieuwe standaarden. IASB en de FASB publiceerden de lang verbeide nieuwe revenu recognition standaard in mei 2014, maar zagen zich al snel gedwongen de definitieve datum van in werking treden met een jaar uit te stellen tot 1/1/2018. 
 
Nu blijkt dat althans in de VS ruim zeven van de tien ondernemingen nog niet verder gekomen zijn dan een eerste inventarisatie van waar en hoe de nieuwe regels impact zullen hebben; slechts 7% is al begonnen met de feitelijke implementatie. De belangrijkste redenen? Te veel andere prioriteiten, te weinig menskracht en geen budget. 
 
Ook de implementatie van de nieuwe leasing-standaard loopt niet vlot, slechts een enkele onderneming is klaar met een volledige inventarisatie van alle leasecontracten en –verplichtingen. Daar wordt vooral onoverzichtelijke ICT-systemen als alibi genoemd.
 
KPMG raadt organisaties aan niet te lang te wachten met de implementatie, om eind volgend jaar niet in de problemen te komen. In het rapport geeft KPMG ook tips hoe men snel en efficiënt van start kan gaan met de implementatie.
 
Download het rapport The Great Accounting Challenge hier.

Gerelateerde artikelen