Noble Group huurt PwC in na kritiek op boekhoudpraktijken

Noble Group Ltd, de grootste grondstoffenhandelaar van Azië, huurt PwC in om een assurance review te doen naar de manier waarop de onderneming een deel van haar activa waardeert. Noble komt hiermee na kritiek op haar boekhoudpraktijken.

In februari van dit jaar beschuldigde Iceberg Research Noble ervan de activa voor miljarden dollars te hebben opgeblazen. Gevolg hiervan was dat de aan de beurs van Singapore genoteerde onderneming 40 procent van haar marktwaarde in rook zag opgaan. Vorige maand verlaagde Standard & Poor’s de credit rating outlook van Noble.
 
Noble heeft de beschuldigingen van Iceberg als nonsens afgedaan, maar om beleggers gerust te stellen komt het met meer informatie over haar fair value accounting van activa. Ook worden er juridische stappen gezet tegen een voormalig werknemer die in 2013 werd ontslagen en die nu banden zou hebben met Iceberg.

In de nieuwe audit, die los van het de controle van de reguliere accountant EY zal worden uitgevoerd, houdt PwC Noble’s mark-to-market accounting modellen en het governance framework tegen het licht. Noble meldt dat de benoeming van PwC is gedaan door een nieuw opgerichte commissie van vier niet-uitvoerende onafhankelijke Noble bestuursleden. Het is de bedoeling dat het PwC-onderzoek binnen een aantal weken wordt afgerond.

Gerelateerde artikelen