NOB bezorgd over toename complexiteit innovatiebox

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) maakt zich ernstig zorgen over de toename van de complexiteit, de administratieve lasten en de rechtsbescherming ter zake van de innovatiebox.

De zegt de NOB in haar commentaar op de internetconsultatie ‘Wet aanpassing innovatiebox’ dat deze week naar het ministerie van Financiën is gestuurd.

De innovatiebox is een belangrijke faciliteit voor het Nederlandse vestigingsklimaat van innovatieve bedrijven en het stimuleren van innovaties. Naar aanleiding van afspraken die in OESO-verband zijn gemaakt, heeft het ministerie van Financiën het ontwerpwetsvoorstel ‘Wet aanpassing innovatiebox’, met een voorgenomen wijziging van de innovatiebox met ingang van 1 januari 2017, voor consultatie aangeboden.

De Commissie Wetsvoorstellen van de NOB  is verheugd over het Ontwerpwetsvoorstel en in het algemeen het behoud van de innovatiebox. Daarbij is de Orde ook positief over veel van de gemaakte keuzes, zoals het opnemen van de mogelijkheden om samenhangende immateriële activa binnen het bereik van de innovatiebox te brengen.

Wel maakt de Orde zich ernstig zorgen over de toename van de complexiteit, de administratieve lasten en de rechtsbescherming ter zake van de innovatiebox. De Orde dringt aan om te bezien of de nieuwe vormgeving van de innovatiebox op eenvoudiger en meer transparante wijze kan worden vormgegeven.

Ten slotte dringt de Orde aan op beleidsmatige (her)overweging of substantiële andere vormgeving van diverse punten, zoals de dubbele toets, het onderscheid tussen ‘grote’ en ‘kleine’ ondernemingen, het moment van aanvang van toepassing innovatiebox en de relatie met het BEPS 5-rapport.

• NOB-commentaar op internetconsultatie Wet aanpassing innovatiebox

Gerelateerde artikelen