NLII Achtergestelde Leningen Fonds kan eerste leningen verstrekken
ALF biedt ondernemers additionele financieringsmogelijkheden en geeft institutionele beleggers de mogelijkheid om direct in Nederlandse MKB ondernemingen te beleggen.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp: “De beschikbaarheid van voldoende financiering is cruciaal voor de groei van het midden- en kleinbedrijf. Met het Achtergestelde Leningen Fonds stellen we MKB’ers in staat deze noodzakelijke financiering aan te trekken, zodat ze kunnen investeren in producten en dienstverlening. Met ALF kunnen institutionele beleggers direct in Nederlandse bedrijven investeren. Dat is goed nieuws voor deze MKB-bedrijven en voor onze economie.”
Versterking van het buffervermogen van het Nederlandse MKB
Voor bedrijven met gezonde groei- en winstvooruitzichten die op basis van hun balanspositie niet of slechts ten dele in aanmerking komen voor bancaire financiering, wordt het makkelijker om te investeren. In sommige gevallen kan er aan een goed lopend bedrijf geen financiering worden verstrekt omdat het risico te hoog wordt ingeschat. Dit is bijvoorbeeld het geval als een bedrijf in de kern wel gezond is, maar te weinig eigen- of buffervermogen heeft om tegenvallers op te vangen. Met een achtergestelde lening vanuit ALF wordt het eigen- of buffervermogen versterkt. Hierdoor krijgt de onderneming meer ruimte om bankkrediet aan te trekken.
Hoe ALF werkt
Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt ALF vanuit de regeling Groeifaciliteit en staat garant voor 50% van eventuele verliezen op de hoofdsom van de achtergestelde leningen. Hierdoor wordt het makkelijker achtergestelde financiering te verstrekken. De regeling Groeifaciliteit wordt geadministreerd door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).
Voor iedere euro achtergestelde lening vanuit ALF verstrekt de bank minimaal een gelijk bedrag aan bancair krediet (niet-achtergesteld). Ondernemingen kunnen via de drie Nederlandse grootbanken een aanvraag doen voor deze vorm van cofinanciering. Ook participatiemaatschappijen, Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en/of aandeelhouders kunnen transacties voordragen aan ALF, waarbij zij minimaal de helft van het benodigde bedrag dienen te investeren in het risicodragend vermogen.
Bij een ALF financiering wordt het benodigde bedrag verdeeld over twee financiers. Een deel (minimaal 50%) wordt verstrekt door een bank (of andere financier) en het overige deel door ALF. De lening van ALF wordt achtergesteld aan de financiering van de bank. Ingeval de onderneming in betalingsproblemen komt, wordt de achtergestelde lening van ALF in beginsel pas terugbetaald nadat de bankfinanciering is afbetaald. De achtergestelde lening wordt niet achtergesteld aan ander risicodragend vermogen.
Institutioneel beleggen in MKB-leningen
De beoogde fondsomvang is 300 miljoen euro, waarvan reeds 100 miljoen is toegezegd door Aegon Verzekeringen. Het fonds staat open voor nieuwe beleggers. Nu ALF operationeel is gaat Aegon Asset Management het fonds aanbieden aan institutionele beleggers.
ALF biedt institutionele beleggers toegang tot het beleggen in MKB-leningen, een tot nu toe voor institutionele beleggers nauwelijks toegankelijke beleggingscategorie. MKB-leningen diversifiëren een beleggingsportfolio en bieden een aantrekkelijk risico/rendement profiel. NLII heeft Aegon Asset Management geselecteerd als beheerder van het fonds.
De kenmerken van ALF op een rijtje:
• Beoogde fondsomvang bedraagt ongeveer 300 miljoen.
• Voor iedere euro achtergestelde lening verstrekt de bank minimaal een gelijk bedrag aan bancair krediet (niet-achtergesteld).
• Ook andere financiers kunnen transacties voordragen aan ALF, mits zij bereid zijn tenminste de helft van de totale financieringsbehoefte te verstrekken in de vorm van risicodragend vermogen.
• De omvang van de te verstrekken achtergestelde leningen bedraagt minimaal 150.000 euro en maximaal 5.000.000 euro.
• Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt ALF vanuit de regeling Groeifaciliteit en staat garant voor 50% van de eventuele verliezen op de hoofdsom van de achtergestelde leningen.
• Aegon Asset Management, gespecialiseerd in beleggingen voor de lange termijn, is door NLII aangesteld als beheerder van ALF.