Nieuwe kredietverleners woedend op Osborne vanwege bankbelasting

In weerwil van dreigementen van de grote banken, dat zij London de rug toe zouden keren, houdt minister van Financiën Osborne vast aan zijn bankenbelasting. Nu klagen nieuwe spelers op de bedrijfsfinancieringsmarkt dat zij onevenredig getroffen worden. Samen met de Building Societies.
Politiek en toezichthouders in Groot Brittannië hebben de afgelopen jaren allerlei maatregelen genomen om meer concurrentie te creëren. Barclays, Lloyds Banking Group, HSBC en Royal Bank of Scotland verdelen traditioneel met hun vieren ca 85% van de (klein)zakelijke markt, en dat leidde maar tot te hoge rentes voor kredietfaciliteiten, was de consensus. 
Daarom werden nieuwe banken en kredietverleners verwelkomd als ‘challenger banks’, en steeds meer nieuwe organisaties kregen een banklicentie.
 
Juist deze ‘challenger’ banken zijn nu boos op de minister, vanwege de nieuwe ‘tax on profits’ die alle kredietverleners gaan betalen (op de allerkleinste na). Paul Lynam, chief executive van de Secure Trust Bank en voorzitter van het British Bankers’ Association Challenger Bank Panel, klaagt dat juist de kleine jonge kredietverleners onevenredig zwaar getroffen worden.
“Veel van onze leden hebben hun kredieten verviervoudigd, net als het aan tal klanten dat we bedienen en de werkgelegenheid in onze niche. Wij hebben een uitweg geboden uit de credit crunch en daarmee de economie als geen ander gesteund. We hebben de keuzevrijheid vergroot, en als nu onze winstcapaciteit wordt verkleind dan kunnen wij die groei niet voortzetten. En dan verdwijnt die zo gewenste concurrentie weer!”
 
Osborne gaat 8% extra belasting heffen op de winsten die kredietverleners in het UK maken boven de £25 miljoen. De aandelenkoersen van verschillende instellingen daalden met ca. 10% na de aankondiging in de Britse Rijksbegroting deze week. Ook de Britse Building Societies zijn boos, omdat ook zij onder het regime voor kredietverleners vallen. De zes grootste denken dat zij goed zullen zijn voor meer dan een derde van de £1,6 miljard die de belastingmaatregel de komende vijf jaar moet opbrengen.
Gerelateerde artikelen