Nieuwe handreiking moet einde maken aan verwarring over Wwft

Tachtig procent wilde meer weten over alternatieve verificatiemiddelen.

De NBA heeft de herziene handreiking 1124 gepubliceerd. Die moet accountants meer duidelijkheid geven over de interpretatie van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De NBA poogt met de handreiking de Wwft zodanig uit te leggen dat dat accountants en belastingadviseurs de regels zoveel mogelijk hetzelfde uitleggen. 

De handreiking heeft als naam ‘Richtsnoeren voor de interpretatie van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)voor accountants en belastingadviseurs’. Behalve de NBA hebben ook de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en het Register Belastingadviseurs (RB) eraan meegewerkt.

De handreiking ligt er al vanaf de zomer dit jaar, toen de NBA het document openstelde ter consultatie. Daar zijn tien reacties op gekomen, waaronder opmerkingen, suggesties en vragen. 

Een van de aanpassingen die sindsdien is gedaan betreft het voorbeeld dat aantoont dat niet suppleren na een, in eerste instantie onbewust onjuiste aangifte omzetbelasting, geen gronddelict voor witwassen kan vormen. Nu staat expliciet aangegeven dat dezelfde redenatie ook opgaat voor andere belastingen dan de omzetbelasting. 

Een andere aanpassing is de toevoeging van een nieuwe alinea over het verifiëren van de identiteit van de vertegenwoordiger van een rechtspersoon. Acht van de tien respondenten die reageerden op de consultatie gaven aan behoefte te hebben aan de uitwerking van alternatieve verificatie-middelen voor de vertegenwoordiger van een cliënt-rechtspersoon. De aanpassing gaat nader in op alternatieve verificatiemiddelen die zijn toegestaan, bijvoorbeeld via het jaarverslag, de website en LinkedIn.

Verder bevat de definitieve handreiking een nuance op de reikwijdte van preventieve forensische accountancy, de aanvulling met fondsen voor gemene rekening in de alinea die beschrijft wie als UBO van trusts of soortgelijke juridische constructies geldt en de toevoeging van een specifiek voorbeeld over wie als cliënt moet worden aangemerkt. 

De handreiking geeft verder een toelichting op de wettelijke verplichtingen die de Wwft de beroepsgroepen oplegt. 

 

Gerelateerde artikelen