Nieuwe Europese verordening om transparantie schaduwbanken te verbeteren

Het Europees Parlement heeft zijn fiat gegeven aan voorstellen van de Commissie, die bedoeld zijn om enige helderheid te verschaffen over de shadow banking sector in de EU.
Een van de dingen die de crisis heeft duidelijk gemaakt is, dat er niet alleen in de traditionele banksector, maar ook op het terrein van de niet-bancaire kredietactiviteiten (het zogeheten "schaduwbankieren") meer transparantie en een beter toezicht nodig zijn. In de praktijk wordt door schaduwbankentiteiten en in het kader van schaduwbankactiviteiten financiering met depositoachtige kenmerken aangetrokken, tot looptijd- en liquiditeitstransformatie overgegaan, kredietrisico overgedragen of van directe of indirecte hefboomwerking gebruikgemaakt. 
 
Eind 2012 waren de schaduwbankactiva mondiaal goed voor ca €53 biljoen, ofwel bijna de helft van de omvang van het gereguleerde bankstelsel. Deze activa waren voornamelijk geconcentreerd in Europa (circa 23 biljoen EUR) en in de Verenigde Staten (circa 19,3 biljoen EUR). Nederland speelt hier een belangrijke rol, naast Malta. 
De Europese Commissie heeft nu de verordening over Transparency of Securities Financing Transactions (kortweg SFTR) door het parlement geloodst.  De nieuwe verordening met kracht van wet verbetert de transparantie van ‘securities financing transactions’ (SFTs) of effectenfinancieringstransacties in de schaduwbanken-sector.
 
Meer over de nieuwe verordening via europa.eu.
Gerelateerde artikelen