‘Nieuwe Europese btw-regels onwerkbaar voor webwinkels’
Sinds 1 januari van dit jaar gelden nieuwe btw-regels voor online-ondernemers die elektronische producten verkopen zoals films, muziek en e-books. Die ondernemers mogen niet langer het Nederlandse tarief van 21 procent in rekening brengen. Ze moeten het btw-tarief heffen van het land waar de consument woont. Dat leidt volgens de PvdA tot administratieve chaos, zo meldt de Volkskrant. "De administratieve chaos door de regels is zelfs zo groot dat online-verkopers gedwongen zijn hun bedrijf op te geven."
Tweede Kamerlid Ed Groot van de PvdA en partijgenoot uit het Europees Parlement Paul Tang hebben schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en verantwoordelijk eurocommissaris Pierre Moscovici. "Een Nederlands bedrijf dat bijvoorbeeld aan een Duitser een e-book verkoopt moet het Duitse btw-tarief van 19 procent aanrekenen. Dat geld moet hij ook nog eens aan de Duitse btw-dienst overmaken." Kleine ondernemers zijn niet in staat deze administratieve rompslomp uit te voeren, stellen Groot en Tang.
Voor het afdragen van btw is volgens juridisch specialist Arnoud Engelfriet van Emerce overigens wel een oplossing: registreer je als ondernemer bij de Nederlandse Belastingdienst, waarna die de btw-bedragen ontvangt en verdeelt over de belastingdiensten per land. "Zo heb je maar één loket waar al je btw heen gaat."