Nieuwe btw-regels veranderen app-markt

Bedrijven die apps verkopen, stoeien met de per 1 januari verscherpte Europese belastingregels. In praktijk betekent het dat zij de prijzen zullen verhogen of genoegen moeten nemen met minder opbrengsten. Dit meldt de Volkskrant.
Met de regelgeving wordt het aan de fiscus af te dragen btw-bedrag niet meer vastgesteld door het land waar het verkopende bedrijf is gevestigd, maar dat waar de aankoop wordt gedaan. Daardoor kunnen bijvoorbeeld aanbieders via de App Store niet langer profiteren van gunstiger tarieven. Omdat Apple officieel vanuit Luxemburg verkoopt, rekende het tot op heden maar 15 procent btw.
Nadat Apple al in december aankondigde rekening te gaan houden met lokale belastingstelsels heeft ook Google Play de regels voor een verkoop gewijzigd. Eerder controleerde Google niet hoeveel btw een bedrijf in rekening moest brengen en of dat ook gebeurde. Nu vindt de extra afdracht aan de belastingdienst automatisch plaats vanuit de portemonnee van die verkoper, de 30 procent die Apple en Google inhouden als commissie blijft namelijk ongewijzigd.
De Volkskrant meldt dat volgens David van Brakel, uitgever van de wereldwijd populaire agenda-app Week Calendar, zullen veel ontwikkelaars zich gedwongen zien hun tarieven te verhogen. Voor Van Brakel reden het roer volledig om te gooien. Vanaf februari is de applicatie gratis en hoopt het bedrijf geld te gaan verdienen met in-app aankopen: extraatjes waarmee de gebruiker zijn agenda uitbreidt. Betalen voor apps zal langzaam verdwijnen, zo is zijn verwachting.
De aanscherping van regels geldt overigens ook voor onlinediensten als videostreaming van Netflix of het internetbellen via Skype. Netflix laat aan The New York Times weten de tarieven niet te verhogen en de extra belasting voor lief te nemen. Microsoft – eigenaar van Skype – verhoogt de prijzen voor het bellen wel.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen