Nieuwe BTW-regels duperen kleine internetondernemers

Als gevolg van de nieuwe Europese omzetbelastingregels voor de verkoop van online diensten als apps aan particulieren kunnen kleine e-commercebedrijven geen zaken doen in Europa. Dat stelde financieel specialist Femke Hogema vanochtend bij BNR.

De nieuwe regels bepalen dat een bedrijf het BTW-tarief moet berekenen van het land waar de dienst of het product wordt afgenomen, in plaats van het tarief van het land waar de onderneming is gevestigd. Als een bedrijf in meerdere landen zaken doet, moet het ook in al die landen BTW-aangifte doen. Volgens Hogema is de administratieve last dusdanig dat ondernemen onmogelijk wordt voor kleine bedrijven.

Verzachting
De regels zijn bedoel om het voordeel teniet te doen dat internetreuzen als Amazon en Apple hebben om zich in landen te vestigen met een laag BTW-tarief, zoals Luxemburg. Hogema stelde in de radio-uitzending dat de Belastingdienst wel geprobeerd heeft de regeling te verzachten, maar dat dit niet is gelukt. Ze verbaast zich erover dat het zo stil blijft in het Nederlandse mkb; meer verontwaardiging was volgens haar op zijn plaats geweest.  

Gerelateerde artikelen