Nieuwe beleidsregels en toezichtkader theoretische accountantsopleidingen in werking

Met ingang van 1 januari 2017 zijn de nieuwe beleidsregels en toezichtkader als ook de beleidsrichtlijn voor toetsing voor de theoretische accountantsopleidingen in werking getreden.

De Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) heeft deze stukken in haar vergadering van 14 december 2016 vastgesteld en deze zijn met ingang van 1 januari 2017 in de Staatscourant gepubliceerd.

‘Gefundeerd vertrouwen’

Het uitgangspunt van CEA’s nieuwe toezicht is ‘gefundeerd vertrouwen’, zo laat de commissie vandaag weten. “Dit betekent dat de intensiteit van het doorlopend toezicht per opleiding kan verschillen. Daar waar opleidingen aantoonbaar verantwoordelijkheid nemen, een actieve kwaliteitshouding hebben en actief informatie verstrekken zal het toezicht van CEA minder intensief zijn.”

Uitgangspunten

In de beleidsregels en toezichtkader theoretische opleiding beschrijft CEA de set van uitgangspunten, criteria en instrumenten op grond waarvan CEA beoordeelt of en welke risico’s zich voordoen en welke activiteiten ze op grond daarvan kan ondernemen. "De uitgangspunten van CEA’s nieuwe toezicht zijn op constructieve wijze met haar stakeholders ACS, VAAC en PWA besproken," aldus CEA. De nieuwe beleidsregels en het nieuwe toezichtkader voor de theoretische opleidingen zijn tevens gepubliceerd op de website van CEA. Hier is ook de geactualiseerde versie te vinden van de beleidsrichtlijnen instroom, intensieve opleidingsprogramma’s, incidenten en uitreiken theoretische getuigschrift.

Gerelateerde artikelen