Nieuwe bankiersbeloningstrucs verboden door de rechter

UBS en Deutsche Bank probeerden hun bankiers extra bonussen te geven door hun aandelen te geven in speciaal daartoe opgerichte fake-ondernemingen.
Om nieuwe Britse regelgeving, gericht op het inperken van (belastingarme) bonussen (de pay as you earn (PAYE) taks) te omzeilen, en bovendien geen sociale premies te hoeven betalen over cash bonussen, verzonnen enkele banken een nieuwe truc.
Zij kenden hun bankers en traders bonussen toe in de vorm van aandelen in speciaal daartoe opgerichte vennootschappen, die vanzelfsprekend bijzonder goed beschermd waren tegen eventuele operationele of boekhoudkundige verliezen. 
 
Daarmee, zo berekende de Britse belastingdienst, wisten alleen al Deutsche Bank en UBS ongeveer 135 miljoen (!) pond belasting te ontwijken.  HMRC besloot deze vorm van tax planning aan de hoogste Britse rechter voor te leggen, inclusief de stelling dat het hier wel degelijk ging om een inkomensbestanddeel dat eenvoudigweg te vertalen was in een concrete en daarmee belastbare waarde. En natuurlijk zouden er dan ook de NICs ( national insurance contributions) over betaald moeten worden.
Tot grote vreugde van HMRC was het Supreme Court het eerder deze week met de dienst eens. Niet alleen Deutsche Bank en UBS moeten betalen, HMRC verwacht nog 27 copycats van andere financiële instellingen een nieuwe aanslag te kunnen sturen ter waarde van 30 miljoen pond…
 
Gerelateerde artikelen