Nieuw rapport van ACCA: rapporteer over respect voor kinderrechten!

ACCA wil dat het bedrijfsleven zich committeert aan een reporting-framework dat de rechten van kinderen wereldwijd erkent en beschermt – waardoor dat bedrijfsleven tegelijk maatregelen neemt om reputatieschade te voorkomen.
ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) en Unicef  hebben de handen ineengeslagen en roepen het wereldwijde bedrijfsleven op om meer transparantie te betrachten in hun rapportage  over hoe zij  (en hun ketenpartners) omgaan met de rechten van kinderen.
 
Het rapport, getiteld Reporting on Children’s Rights, biedt ondernemingen een set richtlijnen waarmee zij hun ‘impact on the rights of children’ kunnen managen en beheersen. Via voorbeelden van ‘good practices’ laat het rapport zien hoe sommige bedrijven al actief betrokken zijn bij de bescherming en verbetering van de positie en rechten van kinderen, overal ter wereld.
 
ACCAs CEO Helen Brand OBE zei bij de presentatie van het rapport: “Er zijn niet veel zaken die de reputatie van een onderneming zóveel schade kunnen toebrengen als misbruik van kinderen. Transparantie over dit soort issues is een van de krachtigste maatregelen om misbruik tegen te gaan. Helaas zijn er nog veel te weinig bedrijven die echt openheid van zaken (durven te) geven over hoe zij onacceptabele vormen van kinderarbeid  en alles daaromheen uitbannen en actief bestrijden.” 
Daarom heeft ACCA besloten om zich actief in te zetten om ook op dit terrein transparante rapportering door ondernemingen te bevorderen, zo niet af te dwingen. 
 
“Net als voor andere doelstellingen is het ook in dit kader van belang duidelijk meetbare doelstellingen te hebben, de performance te monitoren en open en eerlijk te rapporteren over de prestaties en vooruitgang rond dit zo belangrijke issue.”
Gerelateerde artikelen