Nieuw: handleiding IFRS voor non-profitorganisaties

Steeds meer NGO’s en andere not-for-profits werken in meerdere landen en zijn daarmee dus een soort multinationals, met alle (rapportage)plichten van dien. ACCA biedt deze nu een ‘Companion Guide for Not-for-profits to the International Financial Reporting Standard for Small and Medium-sized Entities’.
Nationale regelgevers en waakhonden, nationale en internationale donoren en politici in alle landen waar not-for-profits werkzaam zijn hebben alle belang bij transparante boekhouding en financiële rapportage door de NGO’s in kwestie. Deze stakeholders moeten kunnen zien waar de gelden die gebruikt worden vandaan komen en hoe effectief ze ingezet worden voor het doel van de nonprofit in kwestie. 
 
Daarbij helpt ongetwijfeld de nieuwe Gids, zojuist gepubliceerd door de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), die duidelijk maakt hoe ook not-for-profit norganisaties gebruik kunnen maken van de internationale IFRS standaard voor het midden en kleinbedrijf. 
 
Deze International Financial Reporting Standard for small businesses (SMEs) is sinds juni beschikbaar voor 140 ‘jurisdictions’, waaronder alle G20 landen. In 73 landen is het gebruik van de IFRS for SME’s verplicht dan wel geoorloofd, 14 andere landen overwegen de standaard over te nemen.
 
Al in 2012 concludeerden de Trustees van de IASB dat er behoefte was aan reporting standaarden voor NFP’s, maar dat de beperkte middelen daar voorlopig niet toereikend voor waren.
Hoewel de SME-standaard niet voor NFP’s ontwikkeld werd, is het duidelijk dat de principes in de standaard wat recognition, measurement en presentation betreft, net zo goed relevant zijn voor de jaarrekening van non-profits. 
 
ACCA heeft de handschoen opgenomen en legt uit hoe ook NGO-multinationals hun financiële rapportage met IFRS kunnen verbeteren.
 
Gerelateerde artikelen