Neelie Kroes: naheffing Apple is niet eerlijk

Voormalig EU-commissaris Kroes opent de aanval op de pogingen van de EU om de Ierse belastingwetgeving te “herschrijven’.
Neelie Kroes, tegenwoordig onder andere lid van de board van Uber,  vindt de beslissing van haar opvolgster Margaretha Vestager, dat Apple Ierland alsnog 13 miljard euro zogenaamd achterstallige belasting moet betalen, “fundamentally unfair” in The Guardian van vandaag. 
 
Volgens de commissie heeft Ierland op onaanvaardbare wijze staatssteun verleend aan Apple om de onderneming destijds over te halen in het land te investeren. Daarmee zou Ierland zowel andere landen valselijk beconcurreerd hebben, als andere bedrijven benadeeld die niet een zelfde soort ‘taks ruling’ mochten ontvangen.
 
Volgens Kroes echter, die eerder zelf Microsoft een megaboete oplegde van een half miljard, is het verkeerd om fiscale afspraken te beschouwen als staatssteun. “De lidstaten mogen toch wel zelf hun belastingbeleid bepalen? En  terechte beperking van concurrentievervalsende staatssteun kan geen reden zijn om vanuit Brussel de lokale wetgeving te herschrijven.  Dat is wat nu lijkt te gebeuren!”
 
Kroes is ook kritisch over de terugwerkende kracht van de beslissing, die er van uitgaat dat Apple van 2003 tot 2014 te weinig belasting betaalde.  Volgens haar is het een algemeen erkend principe, dat veranderingen in fiscale regels nóóit met terugwerkende kracht worden ingevoerd. “Je kunt niet halverwege het spel de regels veranderen!”  Bovendien vindt Kroes dat deze beslissing het goede werk van OESO/BEPS ondermijnt.
 
Uber (formeel ruim een miljard verlies in het eerste halfjaar) maakt overigens ook gebruik van de Nederlandse route om inkomsten buiten bereik van de Amerikaanse belastingdienst te houden. 
Gerelateerde artikelen