Nederland scoort heel goed/slecht op ‘Nanny State Index’

Ons land is een van de meest 'vrije' landen van Europa, als het gaat om het betuttelen van de burgers. Finland is de kampioen.
EPICENTER, of het European Policy Information Center, is een onafhankelijk initiatief van een zestal ‘think tanks’ in de EU,  Civismo (Spanje), Institut Economique Molinari (Frankrijk), het Institute of Economic Affairs (UK), Istituto Bruno Leoni (Italië), het Lithuanian Free Market Institute en Timbro uit Zweden. Epicenters doel is een (kapitalistisch) geluid te laten horen in het EU-discours en het promoten van een (economisch) ‘vrije’ samenleving.
 
Epicenter werd opgericht in 0ktober 2014  en houdt zich bezig met het vanuit het perspectief van de vrije markt becommentariëren en beïnvloeden van de publieke opinie. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de digitale economie, handelspolitiek, energievoorziening, conmcurrentie, financiële en fiscale wet- en regelgeving en gezondheid(szorg).  
 
Voor de eerste keer komt Epicenter met de ‘Nanny State Index’, een rangschikking van Europese landen naar de mate waarin zij via belastingmaatregelen en dergelijke proberen hun bevolking te beschermen tegen verderfelijke invloeden als die van alcohol, tabak ( inclusief de e-sigaret) en ‘ongezond voedsel’. Met andere woorden, volgens Epicenter, zich tegenover de burgers opstelt als een betuttelende kinderjuf. 
De onbetwiste kampioen is Finland, Zweden bezet de tweede plaats. 
 
 
Ons land blijkt een van de meest vrije landen van Europa…
Gerelateerde artikelen