Nederland scherpt bilaterale belastingverdragen aan – genoeg om belastingontwijking tegen te gaan?

Het internationale belastingsysteem zoals het nu bestaat is niet te verdedigen, stelt viceversaonline.nl
We geven (minder) ontwikkelingshulp, maar faciliteren tegelijk dat multinationals belasting ontwijken in ontwikkelingslanden. Nederland onderhandelt op dit moment over een herziening van de bilaterale belastingverdragen met 23 ontwikkelingslanden. Een nieuwe anti-misbruikclausule wordt toegevoegd, met het idee dat daarmee effectief belastingontwijking zal worden tegengegaan.
 
Willen we een positief ontwikkelingsbeleid voeren, dan moet er echter naast anti-misbruik bepalingen in belastingverdragen ook worden gekeken naar het verhogen van bronbelasting in die landen, en moet Nederland de competitie om het beste fiscale klimaat, de zogeheten race to the bottom¸ loslaten. 
Dat is de conclusie naar aanleiding van een onderzoek naar belastingverdragen in Oeganda, uitgevoerd door ActionAid en SEATINI-Uganda.
Maar ons land wil ook in Afrika de voordelen niet kwijt, van de zogeheten Double Taxation Treaties (DTT), omdat deze belastinginkomsten genereren die ons land zonder die verdragen zou missen. De ontwikkelingslanden lopen  daardoor belangrijke belastingopbrengsten mis. Bronbelasting zou de belangrijkste inkomstenbron voor ontwikkelingslanden moeten zijn, maar ons land stuurt nu juist aan op lagere bronbelasting in die landen, “omdat dit buitenlandse investeringen zou stimuleren”.
De hoofdkantoren van die investeerders blijven dan op de Zuidas… 
 
Meer over onze belastingverdragen en ontwikkelingslanden via www.viceversaonline.nl/
Gerelateerde artikelen