Nederland moet EU-wetgeving over kapitaaleisen verzekeraars correct invoeren

De Nederlandse regering wordt voor het EU-hof gedaagd als ze niet snel Europese wetgeving over kapitaaleisen voor verzekeraars correct invoert. Daar dreigt de Europese Commissie donderdag mee. Nederland krijgt twee maanden de tijd.

Het ministerie van Financiën zegt in overleg te gaan met de commissie “om onduidelijkheden op te lossen en tegelijk de geconstateerde omissies zo snel mogelijk te herstellen''. Het gaat om twee richtlijnen die de financiële draagkracht van verzekeringsbedrijven tijdens instabiele tijden moeten garanderen. Die zijn “na een zeer omvangrijke en complexe wetgevingsoperatie” in de Nederlandse wet ingevoerd, aldus een woordvoerder.

Eind vorig jaar echter vroeg de commissie om een nadere toelichting op een aantal voorschriften in de wet. “Het ging daarbij niet om de inhoudelijke regeling van de kapitaaleisen voor verzekeraars”, aldus Financiën, maar over enkele technische voorschriften met betrekking tot algemene maatregelen van bestuur.

Ook Tsjechië en Ierland zijn met de twee richtlijnen de fout ingegaan en dreigen met juridische stappen te maken te krijgen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen