Nederland loopt achter met ouderschapsverlof

Maar de Verenigde Staten is enige OESO-land zónder wettelijk geregeld ouderschapsverlof…

De OESO inventariseerde de rechten van verse ouders in de 41 leden-landen, en constateert dat alleen in de VS geen sprake is van wettelijk vastgelegde rechten op ouderschapsverlof – al moet daar meteen bij gezegd worden, dat bijvoorbeeld in onze sector daarentegen vaak weer uitgebreider verlof wordt gegund ( aan zowel vaders als moeders). De overige landen kennen ouderschapsverlof ( tenminste voor de moeder) van minimaal 2 maanden.

Bij bijna de helft van de (echt)paren in de OESO-landen werken beide partners full time; in 40% van de huishoudens met kinderen is de moeder de enige kostwinner.  Gelukkig is te constateren dat vaders steeds meer verzorgende taken op zich nemen.

 De kampioen is Estland, waar verse ouders meer dan 18 maanden betaald verlof krijgen. Landen als Bulgarije, Hongarije, Japan, Litauwen, Oostenrijk, Tsjechië, Letland, Noorwegen en Slowakije kennen een ouderschapsverlof van ruim een jaar. In 19 van de 41 landen zijn het vooral de moeders die recht hebben op zwangerschapsverlof; in 31 landen hebben ook vaders recht op langer of korter verlof, meestal beperkt tot twee weken. In zes landen  – Cyprus, Israël, Turkije, Ierland, Zwitserland en nieuw Zeeland krijgen vaders geen dag vrij.

Er zijn slechts 10 landen waar ouders nog minder rechten hebben dan in ons land…

 

Overigens hebben zowel Clinton als Trump aangekondigd ook in de USA betaald ouderschapsverlof in te willen voeren. Trump alleen voor moeders, natuurlijk. 

Gerelateerde artikelen