Nederland daalt naar plaats 27 op Ease of Doing Business Index

Anderzijds hebben zes van de tien landen het gemakkelijker gemaakt om er zaken te doen, stelt World Bank vast.
Vooral ontwikkelingslanden maken haast met het hervormen van hun wet- en regelgeving,  met het doel om het de eigen burgers gemakkelijker te maken om een eigen bedrijf te starten.
In de jaarlijkse analyse van de World Bank, gepubliceerd als Doing Business 2016: Measuring Regulatory Quality and Efficiency, valt te lezen dat 85 ontwikkelingslanden vorig jaar 169 hervormingen. Rijke landen telden 62 ingrijpende hervormingen.
Nederland daalde één plaats, zie de betreffende World Bank data 
 
Het merendeel van de veranderingen betreffen versimpeling van de regelgeving, vooral in de sectie ‘Starting a Business’ waar gemeten wordt hoe lang het duurt om een nieuw bedrijf op te richten en hoeveel dat kost aan leges etc. 
Pogingen om juridische infrastructuren en wetgevingskaders te verbeteren waren minder talrijk, met 66 hervormingen door 53 landen. Het grootste aantal (32) verbeteringen hier betrof de KPI ‘Getting Credit’, de helft hiervan in sub-Sahara Afrika.
 
De index biedt een enorm aantal vergelijkingsmogelijkheden, van bevolkingssamenstelling tot CO2-emissies, scholing en ‘Summary of Contributions to Financial Intermediary Funds’.
 
Gerelateerde artikelen