NBA-handreiking over horizontaal toezicht gepubliceerd

Handreiking 11021 ‘Horizontaal Toezichtconvenant voor Accountants optredend als Fiscaal Dienstverlener’ is vandaag gepubliceerd. Deze handreiking helpt accountants die voor een cliënt zowel de belastingaangifte onder het horizontaal toezicht maken als de jaarrekening samenstellen. Dat meldt de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants NBA.

Om belastingaangiftes te maken onder het horizontaal toezicht geldt een convenant met afspraken tussen de accountant/fiscaal dienstverlener en de Belastingdienst. Als een accountant ook een samenstellingsopdracht uitvoert voor zijn cliënt dan helpt hem dit om het convenant na te leven. De regels voor samenstellingsopdrachten zijn voor de belastingdienst namelijk een adequate invulling van onderdelen van het convenant. In de NBA-handreiking 11021 ‘Horizontaal Toezichtconvenant voor Accountants optredend als Fiscaal Dienstverlener’ wordt dit verder toegelicht.

De eerdere consultatie van de NBA-handreiking 11021 heeft geen reacties opgeleverd. In de definitieve versie zijn redactionele aanpassingen gemaakt. Download hier de handreiking.

De habdreiking wordt overigens later nog geactualiseerd voor de herziene Standaard 4410 ‘Samenstellingsopdrachten’ die per 1 januari 2016 ingaat.

Gerelateerde artikelen