NBA wil meer transparantie in toezicht AFM op accountantsorganisaties

De NBA pleit voor meer inzicht in de bevindingen en motivering van de AFM in het toezicht op accountantsorganisaties. Meer transparantie draagt bij aan het lerend vermogen van de beroepsgroep.

Dit schrijft de NBA  in reactie op de consultatie van de Wet transparant toezicht financiële markten. Hiermee krijgt de AFM meer bevoegdheden om toezichtinformatie openbaar te maken.

Inzicht in bevindingen en conclusies AFM

Als accountantsorganisaties meer inzicht krijgen in de bevindingen en conclusies van de AFM kunnen zij hier lessen uit trekken en waar nodig zaken zo snel mogelijk verbeteren. De NBA stelt dat het vooral van belang is dat accountantsorganisaties meer inzicht krijgen in de wijze waarop de toezichthouder normen hanteert. Onduidelijkheid hierover kan leiden tot over-compliance of tot onbewuste overtreding van de regels omdat niet duidelijk is hoe een norm gehanteerd wordt.

Ook de tijdigheid van de informatievoorziening door de AFM is van belang. De NBA wijst op de lange periode die soms tussen een getekende verklaring en de publicatie van een AFM-onderzoek zit. Verkorting van deze periode draagt bij aan het lerend vermogen en voorkomt dat bij het publiek een inmiddels achterhaald beeld wordt gecreëerd.

Rechtsbescherming

De NBA pleit verder voor het onderzoeken van de wettelijke mogelijkheden om de rechtsbescherming in toezichtaangelegenheden te versterken. Accountantsorganisaties moeten voldoende mogelijkheden hebben om zich te verweren tegen besluiten van de AFM. Minister Dijsselbloem heeft eerder toegezegd om na de zomer een brief aan de Kamer te sturen over dit onderwerp.

• Reactie NBA op consultatie Wet transparant toezicht financiële markten

Gerelateerde artikelen