NBA: Vragen en antwoorden inzake totstandkoming prognosetafel AG2016

Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) heeft in september 2016 een nieuwe prognosetafel AG 2016 uitgebracht. Dit is van belang voor accountants die werkzaam zijn in de praktijk van de controle van pensioenfondsen.

Het belang van nieuwe prognosetafels kan groot zijn omdat de ontwikkelingen van de levensverwachting kunnen leiden tot materiële effecten op de voorziening voor pensioenverplichtingen.

Externe accountants voeren controles uit op de voorziening voor pensioenverplichtingen in jaarrekeningen (en verslagstaten) van pensioenfondsen. De werkzaamheden bevatten naast  specifieke werkzaamheden (o.a. beoordeling levensverwachting en schattingsprocessen) ook generieke werkzaamheden (o.a. beoordeling achtergronden nieuwe prognosetafel).

Bijlage NBA-handreiking 1116

Ter voorbereiding op de generieke werkzaamheden heeft de NBA vragen gesteld aan deskundigen bij het AG die nauw betrokken zijn geweest bij het opstellen van prognosetafel AG 2016.     

Na het doorlopen van het due proces worden de vragen en antwoorden als bijlage opgenomen in de aan te passen NBA-handreiking 1116 'Kader voor accountants bij de controle van de door pensioenfondsen in aanmerking genomen levensverwachting in verband met het beschikbaar komen van nieuwe relevante informatie'.

Gerelateerde artikelen