NBA voorziet tekort aan toetsers

Nieuwe toetsers moeten uitblinken in communicatieve vaardigheden.

Eind dit jaar start de Raad voor Toezicht met de invoering van het hernieuwde toezichtsproces, toezicht op nieuwe leest. Hierdoor moet de groep van toetsers worden uitgebreid. Er is zowel vraag naar teamleiders als naar toetsers zelf.

Elke accountant die ook toetser wordt krijgt per jaar minimaal tien toetsingen te doen. Een toetsing duurt minstens een dag, maar kan ook meerdere dagen duren. Een toetser krijgt hiervoor 1.000 euro. De vergoeding voor een teamleider varieert van 1.320 tot 2.640 euro per toetsing, afhankelijk van het niveau van de toetsing. Op uurbasis is het tarief van een toetser 125 euro en van een teamleider 165 euro.

Behalve vakkennis en analytisch vermogen moeten de accountants die toetser willen worden ook beschikken over inlevingsvermogen en sociale vaardigheid. Teamleiders moeten daarnaast leiderschapskwaliteiten hebben en vaardig zijn in het omgaan met conflicten.

Dat er meer toetsers nodig zijn zat eraan te komen. Afgelopen najaar werd bekend dat het aantal toetsingen van accountants verdubbeld zou worden, doordat er driejaarlijkse ontwikkelgesprekken gevoerd gaan worden met accountants. 
 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen