NBA vernoemt haar foyer naar Brenda Westra

De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vernoemt haar foyer vandaag naar de vrouwelijke accountant Brenda Westra.

Tot vandaag waren alle zalen in het pand aan de Amsterdamse Antonio Vivaldilaan vernoemd naar mannelijke pioniers uit het accountantsberoep. Omdat ondertussen ruim een vijfde (van alle accountants vrouw is, heeft de NBA besloten daar verandering in te brengen.

De NBA plaatste eerder dit jaar een oproep onder haar ruim 21.000 leden om mee te denken over een geschikte naam voor haar foyer.

De NBA heeft zich publiekelijk gecommitteerd aan het belang van meer diversiteit en inclusie binnen de beroepsgroep met het vaststellen van de Vernieuwingsagenda. Het eren van een Brenda Westra is onderdeel van breder beleid. Zo heeft het NBA bestuur onlangs besloten dat in alle commissies naar deelname door vrouwen van tenminste 30 procent moet worden gestreefd. Dat geldt ook voor het bestuur zelf.

De NBA hoopt met dit initiatief een signaal af te geven ten aanzien van de kracht van de voorbeeldfunctie. Meer vrouwen en diversiteit in het bedrijfsleven begint ook bij het zichtbaar maken van rolmodellen.

Brenda Westra (1967-2015) wordt door accountants gezien als een voorbeeld voor de beroepsgroep. Als docent en auteur van boeken voor accountancystudenten zette zij zich in om complexe regelgeving toegankelijk te maken. Daarnaast schroomde zij niet om dilemma’s in het vak te benoemen en het gesprek hierover aan te gaan.

Over Brenda Westra:
Brenda Westra (1967) studeerde in 1991 af als registercontroller en een jaar later als registeraccountant. De eerste jaren van haar loopbaan werkte ze in de controlepraktijk, aanvankelijk bij Van Dien & Co en later bij PwC, waar ze haar loopbaan verlegde naar de consultancy. Ook werkte ze bij de Belastingdienst en als docent aan de Vrije Universiteit.

Westra werd binnen het accountantsberoep vooral bekend als schrijfster van boeken gericht op accountancystudenten. Met haar heldere schrijfstijl wist ze complexe regelgeving voor toekomstige accountants toegankelijk te maken. Maar daarnaast was zij een inspirerende, wat ‘rebelse’ accountant, met een heldere visie op de toekomst van het beroep. Een markante verschijning, kritisch over ontwikkelingen in het accountantsberoep en gepassioneerd voorvechtster van vernieuwing. In 2004 schreef zij samen met Gert Greveling het boek ‘Onthullingen over accountants’, als een waarschuwing voor de toenemende commercialisering binnen de accountancy. Op haar LinkedIn-pagina omschreef ze zichzelf als 'rebel accountant, writer, financial idealist and innovator’.

Haar laatste jaren was Westra vanuit Dubai en Ibiza actief bezig met het ‘verbeteren van de wereld’. Via een serie brieven aan Tesla-topman Elon Musk deelde ze haar ideeën voor een rechtvaardiger economie, die moest bijdragen aan vrede en welvaart.

Brenda Westra overleed op 12 oktober 2015 op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.  

Gerelateerde artikelen