NBA: Tijdig beginnen met implementatie NVKS

De NBA adviseert accountantskantoren om tijdig te beginnen met de implementatie van de Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS).

Onlangs zijn de NVKS (formeel) gepubliceerd in de Staatscourant. De NVKS treden op 1 januari 2017 in werking. Accountantskantoren en accountantsafdelingen hebben tot 1 januari 2018 de tijd om de Voorschriften te implementeren.

Van alle accountantskantoren en accountantsafdelingen wordt dus verwacht dat zij op 1 januari 2018 een kwaliteitssysteem hebben dat voldoet aan de NVKS. Zij mogen een dergelijk systeem ook eerder implementeren. De NBA adviseert om tijdig te beginnen met de voorbereiding, ongeachte de gekozen implementatiedatum. Het kost tijd om de NVKS te implementeren, hoeveel tijd is afhankelijk van de specifieke situatie. Het advies is dan ook dat personen die verantwoordelijk zijn voor de implementatie zo snel mogelijk kennis nemen van de NVKS om de impact voor hun eenheid te bepalen.

De NVKS bevatten een leeswijzer in de vorm van een kleurenschema. De leeswijzer is geen onderdeel van de regeling, maar maakt het voor accountants makkelijker om te bepalen welke regels op hen van toepassing zijn. Hoewel de NBA er alles aan heeft gedaan om de leeswijzer goed op te stellen, neemt dit niet weg dat er ook sprake is van een eigen verantwoordelijkheid om te bepalen welke regels in de NVKS van toepassing zijn.

Gerelateerde artikelen