NBA: Handreiking over rapporteren kwaliteitsfactoren in transparantieverslagen definitief

De NBA-handreiking over het rapporteren over kwaliteitsfactoren in transparantieverslagen van oob-kantoren is definitief. In de handreiking wordt uitgelegd wat de NBA verwacht van accountantsorganisaties met een oob-vergunning over het rapporteren van hun kwaliteitssysteem. De handreiking is de afgelopen maanden geconsulteerd door leden.

Naar aanleiding van de reacties op de consultatie is een aantal zaken aangepast. Zo is er meer aandacht voor de rapportage over de eigen key performance indicators van een accountantsorganisatie.

Sturen op kwaliteit

De set met standaard voorgeschreven kwaliteitsfactoren is beperkt. Door deze aanpassing zijn accountantsorganisaties beter in staat om transparant te zijn over de manier waarop zij sturen op kwaliteit. Daarnaast kunnen ze nu duidelijker aangeven hoe goed zij in staat zijn hun doelstellingen te realiseren.

Publiek belang

De handreiking geeft invulling aan maatregel 5.1 uit het rapport’ In het Publiek Belang:
Accountantsorganisaties moeten voor een standaardset van kwaliteitsindicatoren, waaronder indicatoren op het gebied van leverage en coaching, in het transparantieverslag of jaarverslag rapporteren wat de interne doelstelling of norm is voor deze indicator, wat de werkelijke uitkomst is over het afgelopen jaar en welke acties worden genomen indien het resultaat negatief afwijkt van de doelstelling of norm.

• NBA-handreiking 1135 Publicatie kwaliteitsfactoren

Gerelateerde artikelen