Prof. dr. Nancy Kamp RA: ‘Duurzaamheid biedt tal van kansen voor accountancy’

Wat moeten, wat kúnnen accountants met het thema duurzaamheid, hoe kunnen zij bijdragen aan een duurzame samenleving? De collegereeks Duurzaam Ondernemen leert waar de beroepsgroep in de praktijk tegen aan loopt. En geeft de noodzaak aan om nu stappen te zetten. “Duurzaamheid kent kansen en risico’s en beide worden steeds zichtbaarder, ook de financiële consequenties.”

De eerste leergang met verdieping op duurzaamheid. In de online collegereeks Duurzaam Ondernemen bundelen NBA Opleidingen en de University of Groningen Business School de krachten om accountants actuele kennis en praktische tools te verschaffen.

Programma-directeur en kerndocent prof. dr. Nancy Kamp RA is zelf al ruim dertig jaar doordrongen van het belang van duurzaam ondernemen. En bijna net zo lang al is het haar missie die noodzaak tot verandering uit te dragen. Samen met prof. dr. Dick de Waard RA, de andere kerndocent, en ervaren experts uit de praktijk geeft Kamp in de zesdelige online collegereeks uitleg hoe accountants en andere finance professionals snel meters kunnen maken.   

“Het besef dringt bij accountants door dat ze in duurzaamheid een belangrijke rol kunnen, móeten spelen”, zegt Nancy Kamp. “De accountant is deskundig als het om kwaliteit en informatie gaat. Maar al die kennis op financieel gebied kun je ook inzetten op niet-financieel terrein. Want – al ziet nog lang niet iedereen in de beroepsgroep dat zo – beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gaat om mensen, om processen, om strategische beslissingen. En het is niet meer dan logisch dat accountants hun werkgebied gaan verbreden.”

Duurzaamheidspionier
De bijzonder hoogleraar niet-financiële informatie, integrale verslaggeving en assurance is sinds 1995 nationaal en internationaal actief op genoemde vakgebieden middels het ontwikkelen van standaarden, het zitting nemen in commissies, cliëntwerk en onderzoek. Kamp stond aan de wieg van belangrijke initiatieven als de International Integrated Reporting Council. Samen met die andere duurzaamheidspionier, Dick de Waard, stuurt ze vanaf september de online collegereeks Duurzaam Ondernemen aan, een co-productie van NBA Opleidingen en de University of Groningen Business School, waaraan beiden zijn verbonden. 

Afgelopen voorjaar bleek de eerste editie van de collegereeks een groot succes, vandaar nu het vervolg. Want duidelijk is dat accountants een belangrijke rol (gaan) spelen in het realiseren van de duurzaamheidsambities van organisaties en klanten. Waarbij de nadruk steeds meer op langetermijn waardecreatie voor álle stakeholders komt te liggen. Er worden zes modules aangeboden die ieder een relevant onderwerp bespreken binnen duurzaam ondernemen. Deze kunnen als geheel gevolgd worden, maar een cursist kan ook een keuze maken voor de modules die voor hem/haar het meest relevant zijn. Er is vanzelfsprekend ook ruimte voor vragen en aandacht voor belangrijke actuele ontwikkelingen. In de modules gaat het bijvoorbeeld om ‘transparantie over niet-financiële informatie en langetermijnwaardecreatie’, ‘klimaat en betrouwbaar rapporteren over CO2’, ‘sustainable finance’ en ‘governance en risicomanagement rondom langetermijnwaardecreatie’.

[avg-advertorial slug=”online-collegereeks-duurzaam-ondernemen”]

Imago en reputatie
Nancy Kamp: “Het begint allemaal met bewustwording van de impact die dat samenspel van finance, milieu en sociaal op de organisatie heeft. Het gaat over kansen en risico’s. Over hoe de informatiebehoefte door de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verandert en welke eisen dit stelt aan beschikbaarheid, betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid. Het gaat over intrinsieke strategische overwegingen die impact hebben op stakeholders op korte, middellange en lange termijn. Het kan gaan om veranderingen in bedrijfsprocessen, maar ook om de transitie van het gehele bedrijfsmodel. Dit raakt ook het imago en de reputatie en een goede dialoog met stakeholders is nodig. De consequenties intern en extern kunnen groot zijn. Een goede kwaliteit informatie is dus cruciaal. Kijk naar de ontwikkelingen bij Shell.”

Het heeft, zo zegt Kamp, even geduurd voor accountants hun blik hebben verbreed van alleen maar financiële risico’s naar risico’s die ontstaan door bijvoorbeeld klimaatverandering, tijdige beschikbaarheid van grondstoffen in de supply chain, risico’s van biodiversiteit, risico’s van corruptie en schending van de mensenrechten. Hoe daar op te anticiperen? In de zes online modules laten in duurzaamheidsvraagstukken doorgewinterde experts hun licht daarop schijnen.

De ‘strategische’ accountant
“We ervaren nu op ongekende wijze de gevaren van klimaatverandering”, geeft Nancy Kamp een actueel voorbeeld van nieuwe risico’s voor organisaties. “Het omschakelen naar led-verlichting gericht op energie-efficiency heeft plaats gemaakt voor de gehele transitie van bedrijfsmodellen. Kijk naar hoe bedrijven als DSM en Philips die enorme ommezwaai hebben gemaakt richting duurzaam en maatschappelijk om te voorzien in een lange termijn maatschappelijke behoefte. En daar vervolgens heel succesvol in zijn. Accountants moeten zich op strategische informatie concentreren en niet alleen maar op de financiële jaarcijfers. Het gaat erom vraag en behoefte te onderscheiden.”

Daarvoor is ‘andere’ kennis nodig, zegt ze. “Deze collegereeks is in zoverre uniek, dat docenten met heel verschillende achtergronden een veelheid aan onderwerpen voorbij laten komen gerelateerd aan duurzaamheid waarin accountants zich kunnen verdiepen. Denk bij die docenten aan experts in duurzame financiering en investering, in langetermijnwaardecreatie, in de sustainable development goals, in duurzaamheidsverslaggeving en in materialiteitsanalyses. Ze doceren om bewustwording te creëren dat de expertise in management accounting, financiële verslaggeving, risicomanagement en interne beheersing en auditing ook op het terrein van duurzaamheid kan worden ingezet. Overigens waren er onder de cursisten in de eerste editie van de collegereeks begin dit jaar naast accountants (in business, interne auditors, externe accountants), ook controllers, commissarissen en financieel specialisten.”

Nieuwe wet en regelgeving op het gebied van duurzaamheidsinformatie
Nancy Kamp specialiseerde zich in duurzaamheid na een persoonlijke ervaring nu ruim 30 jaar geleden. “We hadden ons eerste huis gekocht en kwamen er vervolgens achter dat de grond in de omgeving zwaar verontreinigd was. Als jonge opkomende accountant vroeg ik me af: hoe kan dit nou onbekend, niet gerapporteerd zijn? Draait de maatschappij op voor de kosten?’ Ik besloot om mezelf vanuit mijn expertise hiervoor in te zetten. Dit soort incidenten leidde tot nieuwe regelgeving, ook op het gebied van milieuverslaggeving. 

Nóg een reden voor aspirant-cursisten om zich in te schrijven in de collegereeks Duurzaam Ondernemen: de verandering in Europese wetgeving op het gebied van duurzaamheid. “De modules ‘sustainable finance’ en ‘transparantie over niet-financiële informatie’ gaan hier op in”, zegt Kamp. “De verplichting om te rapporteren over duurzaamheid voor alle grote ondernemingen komt eraan, er ligt veel druk op de Europese Commissie om dit op korte termijn wettelijk te regelen. Voor besluitvorming op het gebied van duurzaamheid is tenslotte kwalitatief hoogwaardige informatie nodig.” 

Ook internationaal zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Er komt heel veel werk op de bureaus van accountants te liggen, is haar verwachting: “Klimaat, milieu, maatschappelijk; het samenspel tussen financieel en niet-financieel… Maar dat alles biedt tegelijkertijd ook tal van kansen voor de accountancy-sector. Investeren in innovatie is key; de beroepsgroep krijg het drukker, moet in multi-disciplinaire teams gaan werken, zowel in business als de externe accountant en moet kennis op het gebied van duurzaamheid verkrijgen naast de bestaande financiële expertise om deze multi-disciplinaire teams aan te kunnen sturen, moet veel meer strategisch gaan denken, aan bredere risicomanagement doen. Accountants moeten verder kijken, een bredere én langere horizon krijgen!”     

Gerelateerde artikelen