NBA beëindigt samenwerking met voorzitter Mannak

Het NBA-bestuur publiceerde op 13 december de uitkomsten van het onderzoek naar het handelen van algemeen directeur Harm Mannak.

De voorzitter van de beroepsvereniging werd in september op non-actief gesteld. De organisatie stelde toen een onderzoek naar hem in omdat hij een zakelijke relatie zou hebben verzwegen met Andy Fastow, de voor fraude veroordeelde oud-CFO van het Amerikaanse energiebedrijf Enron.

Aanleiding voor de zaak was een column in Het Financieele Dagblad van hoogleraar Marcel Pheijffer over een recent congres van de NBA over fraude. Daar was Fastow een van de sprekers. Pheijffer onthulde dat Mannak de Enron-fraudeur kende via zijn nevenfunctie bij het Rotterdamse techbedrijf KeenCorp. Mannak is daar voorzitter van de Raad van Commissarissen terwijl Fastow als aandeelhouder en speciaal ambassadeur betrokken is. 

Het onderzoek
Het onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd door advocatenkantoor Norton Rose Fulbright LLP in Amsterdam (NRF). Er moet worden vastgesteld dat de algemeen directeur het huidige bestuur op meerdere momenten niet, althans onvoldoende, heeft geïnformeerd of gewaarschuwd. Zo staat te lezen in de samenvatting van de onderzoeksbevindingen die de NBA heeft gepubliceerd.

Mannak heeft namelijk bij het verzoek om toestemming voor zijn nevenwerkzaamheden – voorzitter van de Raad van Commissarissen van KeenCorp – verzuimd te melden dat Fastow aandeelhouder bij KeenCorp is. Bovendien was hij niet transparant over zijn banden met adviesbureau Knyfe Ealdormann, waarmee de NBA ging samenwerken tijdens zijn directeurschap.

Het rapport vervolgt: Op de algemeen directeur rustte gezien de kwetsbare maatschappelijke positie van de algemeen directeur van de NBA – en de NBA zelf – een grote mate van eigen verantwoordelijkheid om passende belangenafwegingen te maken. Hierin is de algemeen directeur tekort geschoten. Ook is geconstateerd dat de algemeen directeur bij de verkenning naar zijn bezoldiging een voorstel heeft gedaan, waarvan het NBA-bestuur vindt dat dit niet past bij de zorgvuldigheid die een algemeen directeur van de NBA betaamt.

De uitkomsten van het onderzoek hebben het NBA-bestuur doen besluiten de samenwerking met Mannak te beëindigen.

Het NBA-bestuur zegt de hele affaire 'bijzonder te betreuren' en kondigt aan ook het eigen functioneren en dat van de hele organisatie te gaan evalueren. Het is zich terdege bewust van de wissel die dit getrokken heeft op alle betrokkenen en dat de gevolgen voor een ieder persoonlijk ingrijpend zijn.

Mannak heeft aangegeven het niet eens te zijn met de conclusies en hij stapt naar de rechter. 

De NBA verloor eind november al bestuurslid Jasper van Hoeven. Hij was via zijn eigen bureau voor interim-bestuurders betrokken bij de aanstelling van Mannak bij de NBA.

Gerelateerde artikelen