Natural Capital Protocol gelanceerd

Vandaag kwamen vertegenwoordigers van ruim 160 organisaties bijeen in Londen voor de lancering van het eerste wereldwijde Natural Capital Protocol. Dit protocol biedt één universele standaard voor het meten en waarderen van natuurlijk kapitaal voor bedrijven.

Het protocol is tot stand gekomen in een uitvoerig proces waarbij veel bedrijven, kennisinstellingen en NGO’s betrokken waren, actief input hebben kunnen leveren en pilots konden draaien.

Ieder bedrijf is afhankelijk van natuurlijk kapitaal, bijvoorbeeld van een vruchtbare bodem, hout, grondstoffen, bestuiving en water. Het Natural Capital Protocol helpt bedrijven hun relatie met natuurlijk kapitaal beter te begrijpen. Met behulp van deze informatie kunnen managers besluiten nemen die de bedrijfsprestaties verbeteren én bijdragen aan behoud van natuur.

"Je kunt bedrijfsbeslissingen niet alleen nemen op financiële gronden, je moet ook rekening houden met je relatie met natuurlijk kapitaal", zegt Mathew Parr van natuurorganisatie IUCN NL, een van de organisaties achter het protocol. "Ter illustratie: 40 procent van de Fortune 100 bedrijven is sterk afhankelijk van een stabiele watervoorziening. Als er watertekorten ontstaan – en dat is gezien de voortschrijdende klimaatverandering steeds waarschijnlijker – heeft dat rampzalige gevolgen voor hun business."

Een voorhoede van bedrijven zet al stappen om hun impacts en afhankelijkheden van natuurlijk kapitaal in kaart te brengen. Hiervoor gebruiken zij echter verschillende methodologieën. Het Natural Capital Protocol harmoniseert deze aanpakken door één universele standaard te bieden voor het meten en waarderen van natuurlijk kapitaal voor bedrijven.

Gedurende twee jaar werkten meer dan 450 publieke en private organisaties vanuit zes continenten mee aan de ontwikkeling van het protocol, dat vanaf vandaag gratis en publiekelijk beschikbaar is via http://www.naturalcapitalcoalition.org/.

Lees ook:

• Natural Capital Protocol launched today

(IUCN NL)

Gerelateerde artikelen