Nabetaling bijstand telt mee voor toetsingsinkomen zorgtoeslag

De nabetaling van een bijstandsuitkering telt mee voor het toetsingsinkomen voor de zorgtoeslag. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State onlangs geoordeeld.

Een vrouw ontving in 2013 voorschotten zorgtoeslag. Zij en haar toeslagpartner ontvingen beiden een bijstandsuitkering. De Belastingdienst/Toeslagen heeft de toeslagen over 2013 definitief vastgesteld. Daarbij is het gezamenlijke toetsingsinkomen vastgesteld op € 30.016. Dit bedrag is inclusief een nabetaling van een deel van de bijstandsuitkering over 2012, hetgeen ten koste gaat van haar recht op zorgtoeslag.

De vrouw is van mening dat zij onevenredig in haar belangen wordt getroffen, doordat de Belastingdienst/Toeslagen bij het berekenen van haar draagkracht in 2013 rekening heeft gehouden met een nabetaling van een deel van haar bijstandsuitkering over 2012.
Rechtbank Rotterdam verklaarde het door de vrouw ingestelde beroep ongegrond. De Awir biedt namelijk geen mogelijkheid om inkomensbestanddelen buiten beschouwing te laten (hardheidsclausule).

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) oordeelt met de Rechtbank dat ook de nabetaling in 2013 van de bijstandsuitkering over 2012 meetelt voor het toetsingsinkomen voor de zorgtoeslag. De Afdeling overweegt daartoe dat de Belastingdienst/Toeslagen moet uitgaan van het verzamelinkomen zoals door de Inspecteur in de aanslag inkomstenbelasting is vastgesteld. Anders dan voor de huurtoeslag biedt de zorgtoeslag geen grondslag om inkomensbestanddelen buiten beschouwing te laten. Het ontbreken van een hardheidsclausule maakt de regelgeving op zichzelf niet onredelijk, zodat de Afdeling geen aanleiding ziet om aan de Wet op de zorgtoeslag in zoverre verbindende kracht te ontzeggen.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen