Mysterie rond Madoff

Ruim een miljard verloren - waarom meldde een Nederlands investeringsfonds zich niet bij de curator?
Sinds het pyramidespel van Bernie Madoff in elkaar stortte, in 2008, wordt er gefluisterd dat Madoff met irreële rendementsbeloften niet alleen oude weduwen, maar ook witwassende drugsbaronnen en belastingontduikers wist binnen te halen. Want iets bleef er raar aan de hele zaak – de totale schade kon berekend worden op $20 miljard, maar de slachtoffers die zich meldden om alsnog wat van de crurator terug te krijgen kwamen opgeteld niet verder dan $17,5 miljard verlies. Wie zou waarom zomaar 2,5 miljard dollar laten lopen? 
 
Inmiddels lijkt er enige helderheid te komen in dat mysterie, meldt Bloomberg.  De helft van de ongeclaimde 2,5 miljard valt terug te rechercheren naar enkele hedge-funds op de Bahama’s.  Blijkbaar hebben deze de baten van een poging om iets terug te zien van hun verliezen lager ingeschat dan de risico’s die ze liepen door zich met hun hele hebben en houden bekend te maken bij het Amerikaanse Openbaar Ministerie – en de Amerikaanse belastingdienst.  
De andere 1,25 miljard ongeclaimde verliezen komen waarschijnlijk op het conto van onbekend gebleven individuele rijkaards – die destijds verwachtten slechts 4 of 5 cent van elke verloren dollar terug te zien, maar zich nu verbijten, omdat de curator van Madoff erin slaagt liefst 57 cent  terug te storten! 
 
Terug naar de hedge-funds die zich niet meldden bij curator Irving Picard, die tot dusverre al ruim 9 miljard dollar wist terug te betalen aan de gedupeerden.  Het grootste fonds blijkt Harley International Ltd te zijn geweest, gevestigd op de Kaaiman Eilanden. Dat werd ‘beheerd’ door een volgens Bloomberg ‘obscure’ trustmaatschappij, Euro-Dutch Management Ltd, geleid door een Nederlander genaamd Anthony Inder Rieden. Inder Rieden studeerde fiscaal recht in Leiden, is Managing Director van Euro-Dutch Trust Company (Bahama’s), lid van de Supervisory Board van MedSciences Capital en President and Director van Magellan International Ltd in St Helier (Jersey). Tot 2002 was Mr. Inder Rieden chairman van Fortis Fund Services Ltd op de Bahamas…
 
Harley investeerde in 1996 al zijn kapitaal, ruim 2 miljard dollar, in Madoffs pyramidespel, maar haalde 1,07 miljard schielijk terug, vlak vóór de arrestatie van Bernie Madoff. De resterende 1 miljard ging op in rook, en Harley werd in 2009 failliet verklaard door het gerechtshof van de Kaaiman Eilanden. 
 
Curator Picard eiste namelijk het teruggehaalde miljard terug van Harley International, omdat het fonds “had moeten en kunnen weten “ dat Madoff een bedrieger was. Maar Harley noch zijn advocaten liet nog iets van zich horen – ook niet over de 1 miljard die het fonds verloren had. Het is wel veroordeeld om alsnog de 1,2 miljard die eerder werd ‘gered’ terug te betalen.
In een email aan Bloomberg zegt Inder Rieden “dat wel duidelijk moge zijn waarom Harley geen claim indiende”. 
 
Op de wikipedia-pagina van en over Inder Rieden wordt overigens gesteld dat ‘zijn’ (!) klanten geen cent verloren hebben aan het Madoff-avontuur,  omdat “Anthony Inder-Rieden was able to procure insurance payments for all of his clients exposed to Madoff’s illegal fund “. 
 
 
  
==============================================================================================================================
Bent u ondernemer, manager, jurist, accountant, adviseur of financier? Bent u (binnenkort) betrokken bij een faillissement, sanering of doorstart? Dan is de cursus Corporate Recovery voor u onmisbaar. De cursus biedt u praktische antwoorden op uw vragen: Hoe koop ik een bedrijf uit een faillissement en hoe voer ik een succesvolle doorstart uit?
Gerelateerde artikelen