Moties over niet aanmerken pensioenfondsen en kleine woningcorporaties als OOB

In de Tweede Kamer zijn twee moties ingediend waarin de regering wordt verzocht om pensioenfondsen en kleine woningcorporaties niet aan te merken als organisaties van openbaar belang (OOB’s).

De motie over de pensioenfondsen is ingediend door Aukje de Vries (VVD). Volgens haar is de accountantscontrole van pensioenfondsen al verplicht en wordt die aangemerkt als wettelijke controle in de zin van de Wet toezicht accountantskantoren (Wta). Ook zouden  de toegevoegde waarde van de OOB-status en de extra kosten niet duidelijk zijn en is het volgens haar niet wenselijk pensioenfondsen zomaar op één lijn te stellen met en te behandelen als verzekeraars.

De motie waarin de regering wordt verzocht  om kleine woningcorporaties niet aan te merken als OOB en voor de grens aan te sluiten bij het Besluit Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting (BTIV) ofwel 2.500 verhuureenheden, is ook ingediend door De Vries, maar nu samen met Wouter Koolmees van D66 en Erik Ronnes van het CDA. Volgens de indieners is de accountantscontrole van woningcorporaties al verplicht en ze vinden dat er gewaakt moet worden voor onevenredig hoge lasten die gepaard gaan met het wettelijk toekennen van de kwalificatie OOB. Ook wijzen ze er op dat in de governancecode voor corporaties al sprake is van kantoorroulatie, omdat is afgesproken dat de externe accountant voor een periode van maximaal acht jaar wordt benoemd. Volgens de indieners is het wenselijk de OOB-status te beperken tot organisaties van een substantiële omvang.

Gerelateerde artikelen