Mondiale standaard voor het meten van en rapporteren over verspilling van voedsel

De Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard is ontwikkeld en gepubliceerd door en groep internationale organisaties tijdens de Global Green Growth Forum (3GF) 2016 Summit in Kopenhagen.
Deze FLW-standaard biedt de eerste set wereldwijd geaccepteerde rapportage-eisen met bijbehorende definities, die gebruikt kan worden door ondernemingen, overheden en andere organisaties die op consistente en geloofwaardige wijze willen monitoren en rapporteren hoe zij in control blijven om voedselverspilling te voorkomen.  De standaard voorziet in een groeiende behoefte bij bijvoorbeeld supermarkten, maar ook overheden en andere stakeholdergroepen om verspilling te voorkomen, onnodige afval te beperken en hergebruik te bevorderen.
 
Het Food Loss and Waste Protocol is het resultaat van een multi-stakeholder partnership onder auspiciën van het World Resources Institute, dat tot stand kwam tijdens de 3GF 2013 Summit. Onder de partners bijvoorbeeld The Consumer Goods Forum,  de Food and Agriculture Organization van de VN (FAO), het EU FUSIONS project, het  United Nations Environment Programme (UNEP), de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), WRAP (The Waste and Resources Action Programme) en last but not least het World Resources Institute zelf.
 
“verspilling maakt iedereen armer, en wij zijn trots dat deze nieuwe alliantie tussen private en publieke partijen ons een instrument5 geeft om effectief iets te doen aan de enorme verspilling van voedsel die de huidige systemen kenmerkt,” aldus minsister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen van Denemarken, de gastheer van het Global Green Growth Forum.
 
Tot dusverre ontbrak het aan een algemeen geaccepteerde manier om deze verspilling te kwalificeren en kwantificeren en een bijbehorend accounting & reporting framework, hetgeen vergelijking en effectief tegengaan van verspilling in de gehele keten moeilijker maakte dan nodig zou zijn.
 
De FLW-standaard  zal helpen om de doelstellingen van Parijs en de UN Sustainable Development Goals (SDGs),meer in het bijzonder SDG Target 12.3, die als doelstelling formuleert om de wereldwijde verspilling van voedsel vóór 2030 met 50% te verminderen.
 
Het  Food Loss and Waste Protocol kunt u vinden via www.FLWProtocol.org
Gerelateerde artikelen