Mogelijk onderzoek naar rol KPMG bij Rolls Royce

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) overweegt om een onderzoek te starten naar het werk van KPMG als accountant van Rolls Royce.

Vorige week werd bekend dat industrieconcern Rolls-Royce voor omgerekend meer dan 760 miljoen euro aan schikkingen heeft getroffen wegens vermeende omkooppraktijken. De producent van onder meer vliegtuigmotoren verklaarde alles bij elkaar circa 670 miljoen pond te betalen aan autoriteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Brazilië. Rolls-Royce zou in diverse landen steekpenningen hebben uitgedeeld om contracten binnen te slepen. Het gaat overigens niet om de autobouwer Rolls-Royce. De automobieldivisie valt al sinds begin jaren zeventig niet meer onder het industrieconcern. Auto's met de naam Rolls-Royce worden tegenwoordig geproduceerd onder de vlag van het Duitse BMW.

Volgens het Serious Fraud Office (SFO) betaalde Rolls Royce mer dan 20 jaar steekpenningen in diverse landen. KPMG, de controlerend accountant van Rolls Royce sinds 1990, kon nu wel eens op de korrel genomen worden door de accountancywaakhond FRC, zo meldt Economia. Een woordvoerder van de FRC zegt op de hoogte te zijn van het SFO-onderzoek en dat er nu wordt nagedacht of onderzocht moet worden of de auditors en accountants hun taak op een juiste manier hebben vervuld. KPMG heeft laten weten mee te werken aan een eventueel onderzoek.

In december 2016 werd trouwens duidelijk dat Rolls Royce afscheid neemt van KPMG als controlerend accountant en met PwC in zee gaat.

Gerelateerde artikelen