‘Mogelijk geen verhuurdersheffing op te verkopen of te slopen woningen’

Woningcorporaties hoeven mogelijk geen verhuurdersheffing te betalen over verhuurde woningen die de corporatie wil slopen of verkopen. Dit zegt Matthijs Broekhuizen, senior manager Tax bij Deloitte, op de website van koepelorganisatie Aedes.

Broekhuizen: ‘De Belastingdienst zegt dat corporaties de verhuurdersheffing moeten betalen over alle verhuurde woningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens. Maar in de wet staat letterlijk dat corporaties de verhuurdersheffing alleen moeten betalen voor woningen die ‘voor verhuur bestemd’ zijn. De wet geeft weinig toelichting op dat begrip. Maar wat als er in de woning nu wel een huurder zit, maar de corporatie die woning wil verkopen zodra die huurder vertrekt, of de woning wil slopen? Dan kun je zeggen: de woning is niet bestemd voor verhuur, maar voor sloop of verkoop.’

Toch verwacht Broekhuizen nog wel de nodige beren op de weg voor corporaties die zo onder de verhuurdersheffing proberen uit te komen. Mogelijk dat corporaties zelfs tot aan de Hoge Raad zullen moeten procederen om hun gelijk te halen. En als de Belastingdienst juridische procedures verliest, zou het zo maar kunnen dat er reparatiewetgeving volgt.

Hoe dat zit, legt Broekhuizen verder uit de op de site van Aedes.

Gerelateerde artikelen