‘Mogelijk 100 bedrijven naar Nederland door Brexit’

VNO-NCW ziet een sterk toenemende interesse van buitenlandse bedrijven om zich in Nederland te vestigen. Dat is het gevolg van de Brexit, maar ook omdat het steeds duidelijker wordt dat het proces meerdere jaren van grote onzekerheid gaat geven. Volgens Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, gaat het om zo'n 100 extra bedrijven.

'De jarenlange onduidelijkheid is slecht voor de handel met het Verenigd Koninkrijk. Maar het geeft meer kansen om buitenlandse investeringen naar Nederland te halen', aldus Hans de Boer naar aanleiding van zijn gesprekken met Michel Barnier (hoofdonderhandelaar van de EU over Brexit) afgelopen dinsdag en in Groot-Brittannië gevestigde bedrijven woensdag. De Boer sprak woensdag in Londen met daar gevestigde bedrijven.

Het aantal van ongeveer honderd extra bedrijven die Nederland op dit moment als serieuze vestigingsplaats beschouwen, haalt VNO-NCW uit zijn internationale contacten. Onder meer naar aanleiding van handels- en investeringsmissies de afgelopen maanden. Het zijn bedrijven met een directe en indirecte werkgelegenheid van tussen de 5.000 en 10.000 goed betaalde banen. 'En dan hebben we het niet over die buitenlandse bedrijven die hier al zitten, en juist vanwege de Brexit hun aanwezigheid willen uitbreiden', aldus De Boer, voorzitter van VNO-NCW.

Duidelijk is volgens De Boer wel dat Nederland haar scoringskansen nog wel moet verzilveren. 'Potentiële investeerders vergelijken Nederland met andere EU-vestigingsplaatsen en stellen vragen over wat de nieuwe regering straks gaat doen.'

Bedrijven zitten volgens De Boer met vragen als: 'Gaat de winstbelasting in de richting van bijvoorbeeld Ierland of gaat ze juist omhoog? Worden expatregelingen soepeler of juist niet? Komen er meer internationale scholen in de grote steden, of gaan de bestaande tekorten aan leerlingplaatsen verder stijgen? Gaat Nederland verder dan EU-beleid op grond van salarisnormen of voegen we ons naar de rest van Europa?'

Gerelateerde artikelen