Moeten we de vennootschapsbelasting dan maar helemaal afschaffen?

Overal lopen de media te hoop tegen vermeende of echte belastingontduiking door multinationals. Méér, méér, méér betalen, roepen politici in koor. Maar er zijn ook dissidente stemmen te horen.
Op Tax-news.com bijvoorbeeld, dat in een longread de voors en tegens van de vennootschapsbelasting – in de huidige vorm –  tegen elkaar afzet. 
Op het eerste gezicht lijkt de consensus dat ondernemingen méér belasting zouden moeten (soms zelfs willen!) betalen. Maar een groeiend aantal deskundigen en commentatoren, en zelfs van ex-politici, zeggen dat je de vennootschapsbelasting beter kunt afschaffen.
 
Een beroemd voorbeeld is economie-auteur John Steele Gordon, die eind 2014 opzien baarde met zijn bijdrage in de Wall Street Journal onder de titel "Top Ten Reasons to Abolish the Corporate Tax." Steel Gordon stelde dat er goede macro-economische argumenten zijn om de corporate taks maar af te schaffen, zeker in de VS, waar steeds meer bedrijven het land ontvluchten via ingewikkelde inversie-overnames om aan het nogal extreme vennootschapsbelastingregime (35%!) in de US te ontkomen. Alleen de miljarden die dan weer gewoon in de VS verdiend ( en geïnvesteerd) zouden worden zijn genoeg reden om op te houden met het belasten van bedrijfswinsten.
 
In de EU (nog!?) argumenteerde onlangs nog Lord Lawson, minister van Financiën onder Thatcher, dat de vennootschapsbelasting obsoleet geworden was, alleen al vanwege het feit dat grote ondernemingen die belasting niet betalen en dat daardoor het MKB onaanvaardbaar gediscrimineerd wordt.
Beter ware het, aldus de Lord, om ‘revenue based’ te belasten – immers, omzetten kunnen duidelijk getraceerd worden naar een bepaalde jurisdictie, en dat kun je niet zeggen van een etherisch begrip als ‘winst’.
 
Adam Smith zei het zelf al, in zijn Wealth of Nations: "There is no art which one government sooner learns of another than that of draining money from the pockets of the people."  Niet vreemd dus dat ook de think tank die zijn naam voert, het Adam Smith Institute, suggereert dat de vennootschapsbelasting onnodig is… 
 
Meer argumenten vóór en tegen leest u via www.tax-news.com. Met als conclusie, dat het niet erg waarschijnlijk is dat welke regering dan ook zo innovatief zou (durven) zijn om deze belastingvorm ter discussie te stellen, laat staan openlijk af te schaffen…
Gerelateerde artikelen