Moeten Amerikaanse accounting-studenten nog IFRS leren, vraagt AICPA zich af

In 120 landen gebruiken en onderschrijven bedrijven de International Financial Reporting Standards. Of de SEC beursgenoteerde bedrijven in Amerika zal dwingen of toestaan om IFRS te gebruiken, dat blijft onduidelijk. Opleiders in de VS vragen zich af of IFRS dan nog wel in het curriculum moet blijven.
Veel professoren zeggen: “Ja, natuurlijk!”. IFRS is in veel van de grootste landen de standaard, zegt Rama Ramamurthy, die als IFRS-specialist doceert aan Georgetown University. “Als je als financial relevant wil blijven in een geglobaliseerde wereld kun je niet om IFRS heen.” En hoeveel Amerikaanse bedrijven hebben geen dochters in het buitenland, vraagt Mark Holtzblatt, associate professor of accounting aan de Cleveland State University – en veel US accounting firma’s  doen zaken met multinationale ondernemingen.
 
Maar Mark Fitzpatrick, partner bij Moss Adams LLP in Seattle, en tot voor kort de interne IFRS-specialist en opleider, is van mening dat IFRS bijbrengen niet meer zo belangrijk is als een paar jaar geleden.
Toch vindt hij wel dat je om CPA te kunnen worden en zijn in elk geval de fundamenten van IFRS moet kennen. 
 
Veel docenten stellen dat IFRS helemaal niet zo moeilijk te leren is, na kennismaking met US GAAP. Bovendien leert het studenten kritisch na te denken – een competentie die steeds belangrijker wordt voor financials. En dat is toch een van de belangrijkste taken van de universiteit, studenten kritisch leren denken? 
 
Daarom hebben docenten  van de Salem State University in Salem, Mass., TeachingIFRS.com opgericht, een website die docenten gratis leermiddelen  en content over IFRS biedt. Zij hebbenm ook tips voor die docenten: 
  • Zorg dat ze eerst  alles weten over U.S. GAAP, voor je hen met IFRS confronteert. 
  • Beperk je tot de belangrijkste aspecten van IFRS
  • Maak het aantrekkelijk om IFRS te leren, met interessante gastsprekers, visdeo’s en leuke cases
  • Gebruik zoveel mogelijk on-line materiaal, zoals youtube
  • Wees geduldig met studenten die vinden dat IFRS tijdverspilling is
Gerelateerde artikelen