Moederbedrijf SNS verder als de Volksbank
Topman Maurice Oostendorp sprak dinsdag bij de naamsonthulling van “kleur bekennen'' en het “herstellen van vertrouwen in de financiële sector''. “We willen een nieuw begin maken. En daar hoort wat ons betreft ook een nieuwe naam bij'', aldus de bestuursvoorzitter.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën onthulde tegelijkertijd een nieuw logo. De bewindsman steunt de nieuwe koers, maar benadrukt dat het initiatief van SNS zelf komt.
Met de “nieuwe familienaam'' maakt de staatsbank, die nu nog officieel SNS Bank heet, zich meer los van zijn verleden als onderdeel van het voormalige SNS Reaal. Dat financiële concern werd begin 2013 door de Staat van de ondergang gered.
Het woord SNS verdwijnt niet van de gevels van de bankfilialen. De Volksbank handhaaft de merknamen SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen voor zijn dochterbedrijven.
Wel gaan die afzonderlijke labels voortaan onder één bankvergunning opereren. Dat heeft gevolgen voor ongeveer vijfduizend klanten die bij elkaar meer dan een ton gespreid hebben uitstaan bij de verschillende SNS-dochters. Hun vermogen bij die banken wordt straks nog maar tot in totaal 100.000 euro gedekt door het zogeheten depositogarantiestelsel.
Oostendorp wil de nieuwe naam van de bank waarmaken door sterk in te zetten op “bankieren met menselijke maat’’. Ideeën over nieuwe producten wil hij voortaan eerst aan klanten voorleggen, voor de producten op de markt komen. Ook wil Oostendorp klanten meer openheid gaan geven over welke informatie de bank van ze heeft.
SNS Bank is nog altijd in handen van de Staat en dat blijft voorlopig zo. Dijsselbloem schoof het besluit over een verkoop van de bank deze zomer door naar een volgend kabinet. Het is de bedoeling dat SNS eerst nog een aantal jaar de tijd krijgt om zich te bewijzen en meer waard te worden.
De vroegere verzekeringsactiviteiten en de voormalige vastgoedtak van SNS Reaal zijn inmiddels losgekoppeld en verkocht.
(ANP)